Важливості урочистому процесу додавав той факт, що присягу архіваріуса Якуб Фрост виголошував у присутності герцога Померанії Філіпа ІІ. Про функціональні обов’язки працівника архіву часів середньовіччя дізнаємося з тексту самої присяги. Цікаво, що архіваріус запевняє, що «таємниці, які є в архіві і які будуть мені довірені, аж до могили збережу». А також, що ніколи не піде на компроміс, ні від кого подарунків не прийме і не вимагатиме їх. Ось такий своєрідний професійний кодекс честі.

Отже, зрозуміло, що архів — це не нудно. І у давнину, і в наш час. Праця у ньому може бути дуже захопливою, адже тут багато документів чекають свого відкриття. Знаю про це із власного досвіду пошуків у Державному архіві Рівненської області.

Цікавлюся неординарною постаттю Марка Емануеля Малинського, який родом із села Зірне, що у Березнівському районі Рівненщини, та закінчив свій життєвий шлях у швейцарській Лозанні 17 травня 1938 року. Свою першу книжку публіцист видав у 1918-му, упродовж наступних двадцяти років написав їх дуже багато. Походив Малинський з роду великих польських землевласників, був директором паризької школи фехтування, теоретиком французького боксу, меценатом та благодійником, одним із перших пілотів, мандрівником, який об’їздив чи не увесь світ, основоположником консерватизму в Європі. У 2019 році вперше польською мовою було видано книгу Емануеля Малинського «Нова Польща. Аграрна реформа проти приватної власності», так він повертається із забуття. Значна заслуга у цьому дослідника його життя та творчості Ришарда Мозголя з Катовіце.

До цього часу вважається, що народився Малинський 8 квітня 1875 року. Так стверджував ще польський історик Роман Афтаназій.

Водночас, вивчаючи метричні книги римо-католицького костелу в Березному 1873 року, натрапила на запис чину хрещення Марка Емануеля Віта Малинського від 24 квітня 1873 року, народженого 25 березня того ж року (ДАPО. Ф. 487. Оп. 1. Спр. 31. Арк. 6 зв).

Таємницю архіву зберігати не присягалась, як Якуб Фрост, тому охоче нею ділюся з читачами «Голосу України».

Рівне.

Фотоматеріал надано автором.