Газівники вважають, що комунальники міста завинили за спожите паливо. Натомість у ЖКО переконані: від них вимагають кошти за неотриманий ресурс.

Як пояснив начальник комунального підприємства «Славутське ЖКО» Василь Яцюк, ідеться про оплату за блакитне паливо, яке мали б спожити в січні, проте ще не отримали його:

— Найбільше обурення викликає те, що ціни на газ і електроенергію урядом вводяться в дію миттєво, збільшуються щомісячно, а оприлюднюються, як правило, лише в третій декаді місяця. Теплопостачальні підприємства, які через таке подорожчання змушені корегувати і свої тарифи, не встигають за такими темпами. Адже їм, відповідно до наказу Мінрегіону, необхіден  щонайменше тиждень для повідомлення споживачів про зміну тарифів на опалення. Тож скоригувати тариф на теплову енергію та ввести його у дію зазвичай можливо лише наступного місяця.

Як це відбувається на ділі, славутські тепловики пояснюють на останньому прикладі, коли за грудень ціна на газ була оприлюднена 23 числа. А скоригувати тариф на тепло та ввести його у дію вдалося лише з 1 січня. Через це на підприємство лягли додаткові витрати за газ у 797 тисяч гривень, котрі не увійшли в нові тарифи.

Але й це ще не все. 30 грудня, уже після початку процедури коригування тарифів на тепло, КП отримало повідомлення про підвищення ціни на розподіл газу з 1104 гривень за тисячу кубометрів до 1992 гривень. Навіть за умови, що ціна газу залишиться на рівні грудня, то з урахуванням нової ціни на розподіл тарифи на тепло у січні мають зрости щонайменше на 10 відсотків. Але їх так само не можна підняти за один день.

Зі схожими проблемами теплопостачальники стикаються не тільки в Славуті. Такі правила діють скрізь, і комунальникам залишається незрозумілим, чому за енергоносії вони повинні платити авансом на місяць наперед, тоді як самі отримують плату тільки за вже надані в попередньому місяці послуги.

— Як наше ЖКО може на початку місяця заплатити за січень 720 тисяч гривень, якщо у нього відсутні обігові кошти, а споживачі за опалення ще не розрахувалися? — ставить резонне запитання Василь Яцюк.

Усе це призводить до того, що в підприємства виникає заборгованість перед «Хмельницькгазом», а той нараховує штрафні санкції, які КП просто не в змозі сплачувати. Ось тоді і починають надходити повідомлення про відключення газу.

Їх важко назвати лише формальною перепискою. Адже, окрім згаданих боргів, збільшуються й інші. Часто побутові споживачі просто не в змозі вчасно платити за непомірно високими тарифами. Як наслідок — борг населення міста за спожите тепло сягнув 16,6 мільйона гривень. А це ще більше погіршує фінансовий стан комунального підприємства.

До того ж і держава не повернула різницю в тарифах, як мала це зробити. На початок січня борг держави перед Славутським ЖКО перевищив 28 мільйонів гривень. Ще майже два мільйони гривень субсидій та пільг КП так само не отримало від держави.

Усе це ставить під загрозу не лише роботу підприємства тепловиків, а й життєдіяльність великого міста.

— КП та славутчани стали заручниками державної тарифної політики. Ціни на енергоносії підвищують, а що робити далі — нікого не цікавить. Це непосильний тягар для всіх, — стурбований міський голова Василь Сидор.

І навіть обіцянки уряду знизити січневі вартості газу навряд чи виправлять ситуацію. Енергетичний зашморг затягується дедалі тісніше.

Хмельницька область.