15 січня припинено пропуск пішоходів у «Вишнє Німецьке» (з нашого боку — пункт пропуску «Ужгород»). Водночас відновлюється оформлення пішоходів у пункті пропуску «Убля» (з нашого боку — «Малий Березний»). «Велке Слеменце» (з нашого боку — «Малі Селменці») залишається тимчасово закритим до подальшого повідомлення.

Також словацькі прикордонники нагадують, що наразі у Словаччину можуть в’їжджати лише ті громадяни третіх країн, яким надано право на проживання на території Словацької Республіки або які мають національну візу, видану посольствами Словацької Республіки за кордоном. В’їзд на територію держави також дозволений для громадян третіх країн, які є близькими родичами особи, котра має право на постійне або тимчасове місце проживання в Словацькій Республіці, або громадянина Словацької Республіки (дружини, неповнолітньої дитини цих осіб, батьків неповнолітньої дитини).

Після в’їзду на територію Словацької Республіки усі особи зобов’язані дотримуватися визначених законодавством карантинних заходів. Вони також повинні зареєструватися на сайті http://korona.gov.sk/ehranica, пройти лабораторну діагностику на COVID-19 не пізніше п’ятого дня ізоляції та повідомити про своє прибуття відповідному медичному працівникові.

Громадяни третіх країн, які підпадають під один із загальних винятків, перерахованих у наказі Управління охорони здоров’я Словаччини (члени екіпажів, пілоти, водії, які здійснюють вантажні перевезення, бригади медичної служби тощо), можуть в’їжджати на територію Словацької Республіки без карантинних обмежень.

Також дозволяється, як далі повідомляють чопські прикордонники, в’їзд громадян третіх країн з метою транзиту до однієї з держав — членів ЄС, де вони мають постійне або тимчасове місце проживання. Транзит через територію Словацької Республіки повинен відбуватися без зупинки, за винятком зупинки для необхідного заправлення паливом, та не більше, ніж протягом восьми годин.

В’їзд громадян країн — членів ЄС на територію Словацької Республіки через зовнішній кордон не обмежений, але щодо них також застосовуються карантинні заходи, зазначені в наказі Управління охорони здоров’я Словацької Республіки, або умови транзиту через територію країни.

Вл. інф.