Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (ІФНТУНГ) став майданчиком для обговорення та роз’яснення політики ціноутворення, комунікації щодо зростання цін на газ та для розроблення енергоефективних програм щодо прийняття зважених управлінських рішень в енергетичній сфері.

Мешканці Івано-Франківщини масово вийшли на протести через перспективу підвищення цін на газ. Це й перекриття доріг, і пікети перед адміністративними будівлями влади. І хоч пристрасті трохи вщухли, ситуація напружена. Адже такого новорічного тарифного подарунка суспільство не очікувало. 

Тему ціноутворення порушили в Науковому містечку «Нова енергія» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Тут з ініціативи нового голови облдержадміністрації Андрія Бойчука, випускника цього вишу, відбулося засідання круглого столу. Адже ІФНТУНГ — єдиний у країні заклад такого профілю, відомий не лише підготовкою фахівців для нафтогазової та енергетичної галузі, а й цілеспрямованою науковою діяльністю в цій сфері.

«Протестні акції наших краян, незадоволення газовими тарифами, недостатня комунікація з населенням щодо цінової політики на енергоресурси та проблеми з формуванням енергетичної свідомості спонукали нас звернутися до науковців ІФНТУНГ, — коментує подію Андрій Бойчук. — Адже тут упродовж багатьох років розробляють програми для забезпечення енергоефективності держави та оббивають високі владні пороги, щоб їх реалізувати».

Ректор ІФНТУНГ, академік Національної академії наук Євстахій Крижанівський наголосив на тому, що саме університет має стати майданчиком для обговорення та роз’яснення політики ціноутворення. У «Новій енергії» вже віддавна працюють над формуванням енергетичної свідомості мешканців краю та іншими ініціативами у сфері енергоефективності та ціноутворення в нафтогазовій галузі.

Круглий стіл виявився плідним: науковці внесли низку ділових пропозицій для покращення ситуації. Адже творити лише для теорії не можна — надто швидко змінюються технології та підходи. І надто дорого обходяться іноді державі відкладені в довгий ящик дослідження. В енергетичній сфері, якщо не зважати на наукові підходи, неефективно господарювати, то тарифи встановлюватимуть не за законами економіки, а вулиці.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ІФНТУНГ.