Зокрема, президент Європейської Ради Шарль Мішель закликав негайно звільнити Навального. Затримання російського опозиціонера він назвав неприйнятним. Державний секретар США Майк Помпео також вимагає «негайного та безумовного звільнення» критика Кремля. Він заявив, що США сприйняли затримання Навального з «серйозним занепокоєнням», і назвав ці дії «останньою з серії спроб змусити замовкнути Навального та інших опозиційних діячів, які критикують російську владу». Негайно звільнити опозиціонера закликав також радник обраного президента США Джо Байдена Джейк Салліван.

З різкою критикою дій Кремля у ситуації з Олексієм Навальним виступили й майже всі міністри закордонних справ західних країн.

МЗС України висловило глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася.

Очільник зовнішньополітичного відомства Німеччини Гайко Маас заявив: «Росія пов’язана власною конституцією та міжнародними зобов’язаннями щодо принципу верховенства права та захисту цивільних прав». «Ці принципи, звичайно, мають застосовуватися і до Олексія Навального. Його слід негайно звільнити», — стверджує міністр. Країни Балтії, Литва, Латвія та Естонія, у спільній заяві закликали до «запровадження обмежувальних заходів» проти Москви через затримання Навального. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також закликав до «швидкої та однозначної реакції на рівні ЄС», якщо Навальний не буде негайно звільнений. Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек назвав затримання «політично вмотивованою» дією і додав, що опозиціонера тримають за ґратами «за його погляди, а не за те, в чому офіційно звинувачують». З аналогічними заявами виступили міністерства закордонних справ Франції та Італії.

У неділю майже шістдесят тисяч чоловік стежили за рейсом Берлін — Москва на сайті flightradar. Саме цим рейсом летів російський опозиціонер, який до цього лікувався від отруєння «Новічком». Розслідування групи Bellingcat засвідчили, що виконавцями злочину ймовірно були співробітники ФСБ. Однак у Росії не відкрили справу через отруєння. Натомість 29 грудня Федеральна служба виконання покарань оголосила Навального в розшук через те, що він порушив правила випробного терміну, і попросила суд змінити умовне покарання у так званій справі «Ів Роше» на реальний термін. Цікаво, що вирок у цій справі був оголошений ще 2014-го. Тоді Олексію присудили 3,5 роки умовно. Пізніше Європейський суд з прав людини визнав цей вирок незаконним. Тож очевидно, що як сама справа, терміни давності якої насправді вже давно минув, так і вимоги виконувати правила випробного терміну людині, яка перебувала на межі життя і смерті, є політичною розправою і залякуванням.

Учора на момент, коли верстався номер, у місті Хімкі, що під Москвою, почався суд, який розглядав питання взяття Навального під варту. Сам російський опозиціонер те, що відбувається після його прильоту до Москви, назвав «вищою мірою беззаконня». Зрештою суд дозволив заарештувати політика на 30 діб.

Вл. інф.