Сьогодні чинна голова Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою відвідає КПВВ «Золоте», що в зоні проведення Операції Об’єднаних сил. Про це йшлося учора на спільній прес-конференції міністрів, що відбулася у Києві за результатами переговорів. Анн Лінде підкреслила, що її нинішній візит до України — перший як чинного голови ОБСЄ, що свідчить про пріоритетність питання врегулювання збройного конфлікту в Україні для шведського головування у цій міжнародній організації. Вона підкреслила, що Швеція і надалі підтримуватиме суверенітет України та її територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, включаючи АР Крим та місто Севастополь.

Дмитро Кулеба подякував Анн Лінде за те, що під час головування в ОБСЄ у першій половині 2021 року питання збройної агресії Росії проти України як головного виклику для європейської безпеки буде залишатися у центрі уваги.

«Ми детально обговорили стан врегулювання збройного конфлікту.

Я щиро поділився оцінками України поведінки РФ у Тристоронній контактній групі, розповів міністр. — Наголосив, що Україна виконала свої зобов’язання, взяті на саміті лідерів Нормандського формату в Парижі. Однак ми не бачимо взаємності з боку Росії. Розраховуємо, що шведське головування в ОБСЄ відіграє важливу роль у зміні цієї ситуації на краще, зокрема, зможе змотивувати російську делегацію на конструктивну роботу у Тристоронній контактній групі».

Анн Лінде підтвердила, що питанням безпеки у Європі, а саме виконанню Мінських домовленостей, буде приділена особлива увага. Вона відзначила зусилля Києва на цьому шляху, зокрема, зменшення кількості випадків порушення перемир’я. «Завдяки цьому життя мирного населення, що мешкає у прилеглих районах, стало більш безпечним. Україна заслуговує за це на велику подяку», — зауважила Анн Лінде.

Д. Кулеба також нагадав, що СММ ОБСЄ в Україні має мандат на всю територію нашої держави, і «вже перезріло питання започаткування дистанційного моніторингу ситуації в Криму». «СММ ОБСЄ має можливості для запуску такого моніторингу і здійснення дистанційного аналізу ситуації в окупованій АРК та місті Севастополь», — відзначив міністр. Він також поінформував свою візаві про «Кримську платформу» і запросив Швецію до участі в саміті цієї ініціативи, який відбудеться 23 серпня.

Анн Лінде зауважила, що нині представники СММ ОБСЄ уже працюють на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак», а також моніторять ситуацію в Херсонській області.

Фото зі сторінки Д. Кулеби в Твіттері.