На неї прибули 45 депутатів із 64. Головував очільник облради Сергій Кондрачук (на знімку).
За роботою стежили на вулиці активісти рівненського тарифного протесту, представникам якого надали слово.

Депутати всіх фракцій гуртом працювали над текстом звернення до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України щодо необхідності скасування рішення про необґрунтоване підвищення тарифів та необхідність збільшення видатків на субсидії. Воно прийнято одноголосно — всіма 45 присутніми на сесії депутатами.

Також цього дня було ухвалено ще одне звернення до Президента, Кабміну і парламенту — у ньому депутати вимагають відновити пільги для жителів тридцятикілометрової зони навколо АЕС. Його ініціювали депутати Рівненської обласної ради Віталій Ундір (фракція «Сила і честь») та Олена Корень (фракція «Європейська солідарність»). Віталій Ундір представляє громади, які розташовані по сусідству з Хмельницькою АЕС, а Олена Корень відстоює інтереси жителів 30-кілометрової зони навколо Рівненської АЕС.

У проголосованому тексті звернення, зокрема, йдеться про те, що Рівненська облрада стурбована ситуацією, яка виникла після прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 р. № 1325 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483».

Цей документ встановлює єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів, унаслідок чого скасовується знижений тариф для побутових споживачів, які проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

На думку депутатів облради, цією постановою уряд порушив і статтю 22 Конституції України, і статтю 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». В останньому, зокрема, ви-значено, що населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, в тому числі на пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про електроенергетику» розмір цієї пільги становив 30 відсотків від визначеного на електроенергію тарифу.

Однак ця норма втратила чинність у зв’язку із введенням в дію Закону України «Про ринок електричної енергії», в якому немає механізму реалізації права споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні АЕС.

У зверненні депутати наголошують, що свого часу, маючи пільги на електроенергію, жителі 30-кілометрової зони АЕС перейшли на системи електричного опалення. Підвищення цін, спричинене урядовими новаціями, застало людей у розпал опалювального сезону, рахунки за електроенергію збільшилися в рази, а швидко перейти на інший вид палива люди не можуть.

Звернення підтримали 35 депутатів.

Рівне.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК.