Інноваційну цифрову систему позиціонування, що дає змогу в режимі реального часу відстежувати, де саме перебувають люди під землею, оперативно сповіщати диспетчерів на поверхні про концентрацію метану в гірничих виробках і про аварійні ситуації, впровадили на шахті «Ювілейна» Першотравенського шахтоуправління на Дніпропетровщині. Це значно підвищить безпеку вугільників.

Як розповіли «Голосу України» на підприємстві, в останнє десятиліття глибина шахти сягнула позначки в 570 м, а вугільні пласти мають підвищений вміст газу метану, який виділяється під час видобутку вугілля. Тому тут відпрацьовують інноваційну цифрову систему безпеки, яку згодом планують впровадити і на інших шахтах компанії.

«Нова система базується на технології Wi-Fi + Bluetooth, а цифрову інфраструктуру зв’язку на «Ювілейній» побудували в рамках програми MODUS з цифрової трансформації. Раніше всі схожі системи використовували радіозв’язок, який недостатньо надійний і працює однобоко — на поверхню передається тільки сигнал про місцеперебування співробітника, але можливості щось передавати під землю немає», — зазначають розробники.

Тепер замість звичних світильників-коногонок у шахтарів будуть спеціальні смарт-лампи. Також кожна інноваційна лампа оснащена системою оповіщення за допомогою смс-повідомлень і «тривожною кнопкою».

«Ми розгорнули систему позиціонування на базі підземної мережі Wi-Fi, яку обладнали на початку року. У серпні вона була визнана найглибшою в країні й увійшла до Книги рекордів України. Використання смарт-лампи, яка за допомогою Bluetooth конектиться до Wi-Fi, відкриває додаткові можливості для підвищення безпеки наших шахтарів. Люди під землею зможуть передавати і приймати повідомлення. А ми з поверхні — відстежувати їхнє самопочуття, не допускати переміщення в небезпечну зону або, навпаки, направляти туди, де колегам необхідна допомога. Надалі смарт-лампу можна буде дообладнати відеореєстратором, який передаватиме потокове відео на поверхню», — говорить керівник проекту «Цифрові проекти безпеки» Вадим Мірошниченко.

Вклалися в рекордні терміни. Загалом за півтора місяця під землею в гірничих виробках змонтували понад 1 700 радіомаячків Bluetooth, які забезпечують покриття майже 80 км гірничих виробок.

«Ми живемо у світі, де все взаємопов’язано і підключено до мережі. Цифрова екосистема шахти — це і є приклад у мініатюрі нинішнього connected world. Такі проекти — це наш внесок у трансформацію енергетики, енергонезалежність країни», — вважає керівник IT і програми MODUS з цифрової трансформації Дмитро Осика.

Як зазначає директор з видобутку вугілля Михайло Барабаш, система розрахована на експлуатацію в підземних виробках шахт, зокрема небезпечних щодо газу і пилу, і має всі дозвільні документи: «На шахті «Ювілейна» видобуток вугілля здійснюється в складних гірничо-геологічних умовах: тут одна з найвищих на Західному Донбасі концентрацій метану. І тому важливо було якомога швидше задіяти систему позиціонування. Це дає змогу зробити працю шахтарів безпечнішою, а видобуток вугілля — продуктивнішим».

Дніпропетровська область.

Фото Першотравенського шахтоуправління.