Вона плете вовняні шкарпетки та щедро ділиться добром. У теплу пору року допомагає молодшим поратися по господарству. А тепер, серед зими, плете шкарпетки. Нитки для них сукає самотужки з овечої вовни. Звісно, можна придбати готову пряжу, та звикла до такого старовинного процесу. Вироби виходять м’якими та теплими. Гріє й те, що виготовлені з любов’ю і турботою.

Параска Мельничук — старійшина великого роду. Народила й виховала вісьмох дітей, за що удостоїлася звання «Мати-героїня» та відповідної державної нагороди. По чотири сини й дочки — то велике багатство. А ще відповідальність і неабияка праця. Давали собі раду з чоловіком, підтримували один одного, були для малих прикладом в усьому.

Окрім того, що поралася по господарству, Параска Мельничук працювала в колгоспній ланці. Вирощували овес, горох, буряки. Хоча район і гористий, задіювали невеликі рівнинні землі, щоб забезпечити власну кормову базу для тваринництва.

«Працювали за копійки, — пригадує співрозмовниця. — За сезон мали здати колгоспу 12—13 копиць сіна. І за це платили три карбованці. Важко було самотужки, то допомагали по-сусідськи один одному заготовляти сінаж. Із верхів звозили кіньми. Аж опісля з’явилися гусеничні трактори. Рівня із сусіднім Верхнім Ясеневом тоді були одним селом та колгоспом. Господарство спеціалізувалося на розведенні великої рогатої худоби та вівчарстві. Був сувенірний та швейний цехи, де шили ковдри та рукавиці. Тож зайнятість мали впродовж року».

На долю Параски Мельничук випало багато тяжких випробувань. Чоловіка немає вже чотири десятиліття. Поховала одну із доньок і трьох зятів. Попри те, не втратила оптимізму та любові до життя. Найближчі опікуються рідненькою. Внуків та правнуків і не злічити. Поруч побудовані сини Дмитро та Іван. Лише дочка Калина далеко, в Миколаївській області. А так уся рідня поруч, у селі.

На 95-ліття Параски Мельничук 9 січня зійшлося багато близьких та рідних. Як і на Свят-вечір, поважна бабуся-прабабуся традиційно побажала всім зустрітися за рік у більшому складі. А рідненькій навзаєм зичили до ста літ прожити й не тужити. Щоб ділитися своїм теплом зі всіма.

Івано-Франківська область.

Фото автора.