Ситна пательня
На одну порцію (вихід 400 г) потрібно: 200 г картоплі, 100 г м’яса, 50 г твердого сиру, 1 середнього розміру помідор, 1 цибулина, 1 ложка сметани, 1—2 зубчики часнику, спеції, зелень за смаком.
У фритюрі смажимо великими кубиками картоплю. Перекладаємо її в миску, додаємо сіль, перець, часник, перемішуємо. Викладаємо в невеличку глиняну пательню картоплю. Додаємо сюди ж підсмажене з цибулею й сметаною м’ясо. Ріжемо і додаємо ще й свіжий помідор. Далі — спеції, зелень (петрушку, кріп) за смаком. Затираємо все це твердим сиром і ставимо на 5 хвилин у духовку.
Деруни «рутівські»
На 1 кг картоплі беремо 3—4 зубчики часнику, 2 цибулини, 1—2 яйця, півтори столові ложки майонезу, сіль та перець за смаком, кріп, за бажання приправа «10 овочів».
Потріть картоплю на дрібній терці, а потім додайте всі перераховані інгредієнти. Андрій Сидорович готує деруни в різних комбінаціях, додаючи всередину м’ясо, гриби. А ще — деруни по-королівськи. Рецепт той самий. Але готові деруни викласти в глиняне горнятко, покласти на них підсмажене з цибулею м’ясо, додати столову ложку вершків, затерти сиром, і все це — у духовку на 5 хвилин.
Андрій Сидорович також нагадав про свій секретний інгредієнт, від якого страви стають ще смачнішими, — це готувати їх з душею.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
Фото автора.