На знімку: Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час відвідання КПВВ «Золоте» (зліва направо).

20 січня голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде спільно з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, учасниками іноземної делегації та українськими посадовцями відвідала КПВВ «Золоте», що в Луганській області.

Т. в. о. командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак ознайомив гостей із функціонуванням КППВ і запевнив, що всі контрольні пункти в’їзду-виїзду в районі проведення ООС готові здійснювати пропускні операції, але «адміністрація» тимчасово окупованих територій України всіляко перешкоджає нормальному пропуску громадян через свої КПВВ.

Після ознайомлення із ситуацією поблизу лінії розмежування міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Анн Лінде дали спільну прес-конференцію.

Дмитро Кулеба у своєму виступі перед журналістами подякував колезі за те, що вона прийняла запрошення приїхати сюди й на власні очі побачити і ситуацію загалом, і те, що Україна робить для своїх громадян, які сьогодні проживають на окупованих територіях. «Україна виконала свої зобов’язання, але, на жаль, з того боку немає готовності діяти й дозволити рух громадянам, щоб спростити їхнє життя, — сказав Дмитро Кулеба. — Ситуація на цьому пропускному пункті — це ілюстрація загалом ситуації у мирному врегулюванні. Україна докладає всіх зусиль для того, щоб війна припинилася, щоб території були деокуповані, щоб люди могли жити нормальним життям. Сьогодні я хочу скористатися нагодою і звернутися до Росії: «Виконайте свої зобов’язання, щоб припинити війну і дати людям можливість на гідне життя».

Пані Анн Лінде констатувала бажання України завершити війну і висловила підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах. «Шведське головування буде працювати над мирним врегулюванням цього конфлікту. Як голова ОБСЄ я буду сприяти виконанню Мінських домовленостей. Для мене символічно, що я перебуваю на сході України і маю можливість говорити з вами на КПВВ в Золотому. Саме тут я зустрічалась із представниками громадянського суспільства, і вони мені розповіли про гуманітарну ситуацію, які зусилля прикладаються для того, щоб полегшити життя цивільного населення. Мій візит безпосередньо до лінії розмежування ще більше відкрив мені очі, і я тепер дійсно бачу, що досі триває війна в Україні, досі фіксуються жертви та смерті. Власне, минулого тижня трагічно загинув один військовослужбовець ЗСУ на Донбасі. Я висловлюю співчуття близьким та родині військового», — заявила Анн Лінде.

Голова ОБСЄ також додала, що відкриття нових пропускних пунктів, насамперед, поліпшує життя людей, які здебільшого вже в похилому віці, та наголосила, що СММ ОБСЄ й надалі буде ретельно моніторити та аналізувати безпекову ситуацію.

Фото автора.