Однак для споживача втіха не надто велика.

Насамперед через те, що нікому не відомо, скільки протримається карантин. Тож буквально за кілька тижнів усе знову може змінитися. До того ж січневу завищену ціну ніхто так і не скасував — споживачам доведеться платити по повній.

І не тільки за газ.

Уряд обіцяє, а платіжки надходять

Жителів Шепетівської громади вже нажахали платіжки, що надійшли від місцевого постачальника блакитного палива — підприємства «Шепетівкагаз». З’ясувати, звідки у них взялися багатотисячні цифри боргу, непросто, оскільки під час карантину абонентські служби не приймають відвідувачів. У телефонному режимі абонентам радять внести зміни у власні електронні кабінети. Але ж переважна більшість людей старшого віку, особливо у селах, навіть не користується електронними гаджетами, тому про електронні кабінети і мови бути не може. Натомість паперові платіжки — реальний документ. Але в них — повна плутанина й нісенітниця.

Причому серед скаржників здебільшого ті, хто має індивідуальне опалення і, відповідно, розраховується за спожите паливо відповідно до даних власних лічильників. Для багатьох родин і старі розцінки були доволі високими, тому вони усіляко намагалися економити і використовувати протягом місяця не більш як сто кубометрів енергоносія. Натомість отримали квитанції, у яких вказано обсяги і по півтисячі кубів. Причому вартість такого споживання сягає п’яти тисяч гривень, тобто постачальник уже за грудень встиг використати тариф у десять гривень.

Найбільше нажахані сільські пенсіонери. Чимало з них, економлячи, з початку опалювального сезону ще навіть не вмикали свої котли. Люди мерзли, аби лише не платити за непомірними цінами. Але й вони отримали квитанції з цифрами «спожитого» газу у 500—700 кубометрів.

Мало того, борги виявилися навіть у тих, хто вже кілька років зовсім не користувався газовими котлами.

Зазвичай газівники пояснюють таке чи то збоями у системі, чи то просто помилками, котрі можна виправити. Але чому вони виникають? Чому у платіжках стоять суми заборгованості, якщо абонент платить вчасно? Чому він має з’ясовувати і виправляти? Тим паче що в час карантину це зробити важко, якщо не неможливо. Адже у телефонному режимі нереально надати квитанції чи будь-які інші підтвердження того, що заплачено вчасно і сповна. А в результаті борг із «випадкового» переростає у «зафіксований».

Газ подешевшав, а тепло все одно подорожчало

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах електроенергетики і комунальних послуг, ще у грудні затвердила вищі тарифи для 23 ТЕЦ і когенераційних установок країни. Серед них і КП «Хмельницьктеплокомуненерго», у якому ціни підняли на 29,3 відсотка.

Ті комунальні підприємства, тарифи для яких не затверджує національна комісія, вже звернулися до місцевих органів влади, аби ті зробили це якомога швидше.

Так, до Хмельницької міськради звернулося підприємство «Південно-Західні тепломережі», яке обслуговує частину обласного центру. Воно піднімає вартість гігакалорії з 1499 до 1745 гривень, а на послугу з постачання гарячої води — з 86 до майже 100 гривень за кубометр.

Таким шляхом пішли і в Шепетівці. Днями виконавчий комітет Шепетівської міськради підняв тарифи на тепло, що подає місцеве підприємство теплових мереж.

Тепловики обґрунтували свою вимогу тим, що у грудні вартість газу для нього зросла на 13,5 відсотка, а тариф на послугу з розподілу природного газу — на 91,2 відсотка. Тож виконком змушений був погодитися підняти тарифи на тепло для всіх споживачів до 2293 гривень за гігакалорію, а це на 12,5 відсотка більше, ніж було до того.

До подібних заходів змушені вдатися і в інших населених пунктах. Тож розраховувати на дешевше тепло не варто.

Блакитне паливо постачатимуть у збиток?

Тим часом у ТОВ «Хмельницькгаз Збут» повідомили, що виконуватимуть рішення уряду і постачатимуть газ по 6,99 гривні за кубометр. Навіть попри те, що працюватимуть у збиток.

Як там пояснили, нині 90 відсотків ціни блакитного палива для мешканців краю становить вартість імпортного газу, який набагато дорожчий за вітчизняний. Але після відкриття ринку газу для населення в серпні доступ до українського газу для ТОВ «Хмельницькгаз Збут» було штучно обмежено, бо державний монополіст НАК «Нафтогаз України» зосередив 70 відсотків його видобутку у своїх руках.

На думку керівників підприємства, теперішнє державне регулювання цін може призвести до банкрутства постачальників та колапсу ринку.

Але споживачу тепер не до чужих проблем. Тим паче що на ринку з’являються й інші постачальники. Люди переконані: пересічний споживач не дотягне до того часу, коли збанкрутують газові монополісти.

Хмельницька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.