Влада ж не тільки не дала згоди на проведення публічних заходів, а й від учора почала активно затримувати прибічників ув’язненого опозиціонера. Представники російського громадянського суспільства заявляють про тиск з боку правоохоронців.

Тим часом у справі Навального продовжує консолідуватися міжнародна спільнота. Європейський парламент днями схвалив резолюцію на підтримку російського опозиціонера. В документі, зокрема, вимагається, від керівництва ЄС зупинити будівництво «Північного потоку-2» і запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до рішення про затримання та арешт Навального.

У резолюції є пропозиція запровадити санкції проти «олігархів, пов’язаних з режимом, та членів найближчого оточення Володимира Путіна», як і «пропагандистів зі ЗМІ», а також членів їхніх сімей. Обмежувальні заходи можуть передбачати заморожування активів, які перебувають у ЄС, та заборону на в’їзд на територію блоку.

Члени Європарламенту вимагають негайно звільнити Навального з-під варти, припинити переслідування його та його прихильників, а також придушення політичної опозиції. У резолюції згадується про відповідальність влади Росії за отруєння Навального і висловлюється солідарність з «демократичними силами» в Росії.

А ось новий президент США Джо Байден уже вийшов за рамки справи Навального і вимагає від Директорату національної розвідки надати повну оцінку не лише використання хімічної зброї проти лідера російської опозиції, а й також дослідити можливе втручання Росії у вибори 2020-го року в США та питання винагороди за знищення американських солдатів в Афганістані. Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на джерела серед високопосадовців США.

Байден також вимагатиме оцінки щодо масштабного хакерського нападу на американські установи, в якому чимало аналітиків та урядовців звинуватили Росію. За словами співрозмовника The Washington Post, надана розвідкою оцінка буде використана адміністрацією Байдена для планування відповіді на агресію Росії у майбутні роки.

До слова, експертка з питань Росії Анджела Стент, яка обіймала високі посади в розвідці за адміністрації Джорджа Буша-молодшого, заявила виданню, що адміністрація Байдена — перша за багато років, «яка не прийшла до влади з обіцянками побудувати тепліші відносини із Росією».

Зайве нагадувати, що Україна вже сьомий рік потерпає від збройної агресії Росії, через яку Крим і частина Донецької та Луганської областей опинилися в окупації. Загинули майже 20 тисяч громадян, мільйони стали переселенцями. Залишається сподіватися, що, підтримуючи російську опозицію, міжнародна спільнота не забуватиме про українське питання.

Вл. інф.