Про це в листі до Президента Володимира Зеленського повідомили Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками 22-го Саміту Україна — ЄС, який відбувся 6 жовтня 2020 року в Брюсселі. Як інформує Офіс Президента, зокрема планується поглиблення галузевої співпраці, в тому числі, в цифровій та екологічній сферах. Готується до підписання вже найближчим часом Угода про спільний авіаційний простір. Розпочато роботу попередньої оціночної місії ЄС у контексті майбутньої Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції. Лідери інституцій ЄС висловили сподівання, що 2021 рік у відносинах України та ЄС буде таким самим насиченим, як і попередній, і наголошують, що ЄС готовий і надалі підтримувати Україну в боротьбі з пандемією COVID-19.

Торік ЄС виділив 190 млн євро, які були спрямовані, зокрема, на придбання медичного обладнання, та перший транш макрофінансової допомоги в обсязі 600 млн євро. В листі наголошується, що Україна може розраховувати на солідарність Євросоюзу і в питанні отримання вакцини проти коронавірусу. ЄС здійснює кроки для забезпечення якнайшвидшого доступу України до вакцин.

Інституції ЄС готові співпрацювати з Україною над виконанням критеріїв для надання другого траншу макрофінансової допомоги. «Лідери інституцій ЄС відзначають прогрес України у впровадженні внутрішніх реформ попри несприятливу ситуацію, викликану пандемією COVID-19. Євросоюз готовий до подальшої співпраці, зокрема в питаннях, що стосуються боротьби з корупцією та судової реформи. Керівники європейських інституцій високо оцінюють невідкладні кроки, що були вжиті Президентом України в контексті розвитку ситуації навколо рішення Конституційного Суду», — прокоментував лист європейських лідерів до Володимира Зеленського заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

***

Тим часом Європейський Союз виступив із заявою щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму і закликав РФ вплинути на підтримувані нею збройні формування на Донбасі та відкрити всі КПВВ і два додаткові в Щасті та Золотому. «Навіть у цей час пандемії перетин цивільним населенням лінії зіткнення слід максимально полегшити. Ми вітаємо кроки, здійснені Україною з відкриття КПВВ «Щастя» та «Золоте», і закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, для забезпечення синхронного та прозорого відкриття цих двох КПВВ, а також відновлення роботи всіх наразі закритих КПВВ», — йдеться у заяві, виголошеній 21 січня на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

У делегації ЄС згадали звіт СММ ОБСЄ в Україні, згідно з яким через вжиті бойовиками обмеження після початку пандемії COVID-19 відбулося падіння кількості перетинів лінії зіткнення мирними жителями на понад 90%, повідомляє Укрінформ. 

«У результаті сотні тисяч мирних жителів виявилися відрізаними від членів сім’ї та позбавленими засобів до існування, пенсій, медичного обслуговування та інших послуг. Приголомшливо чути численні історії цивільних осіб, які були вимушені ночувати у важких умовах на КПВВ або яким було відмовлено в перетині через адміністративні перепони. І це виглядає ще більш плачевно на тлі того, що тисячам мирних жителів дозволяється щодня перетинати неконтрольовану ділянку кордону з Росією», — заявили в ЄС.