Очолив комісію міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«Прошу максимально відповідально поставитися і скоординувати всі органи влади для розслідування причин пожежі та за підсумками детально прозвітувати», — сказав під час позачергового засідання уряду, яке відбулося в четвер увечері, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду висловив сподівання, що винні у цій трагедії будуть встановлені якомога швидше та покарані відповідно до закону. Крім того, щоб унеможливити такі трагедії в майбутньому, прем’єр доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій провести позачергові перевірки виконання вимог протипожежної безпеки на об’єктах підвищеного ризику — в готелях, пансіонатах, хостелах. Однак проблема ще й у тому, що, як з’ясувалося, будинок для літніх людей, в якому сталася ця трагедія, діяв без необхідних дозволів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков за-значив: за даними Нацполіції, на цей будинок, як заклад для літніх людей, документів немає, тож уже встановлено його власника та йде перевірка інформації про наявність іще кількох схожих приватних будинків.

За словами голови ДСНС Миколи Чечоткіна, дзвінок про пожежу надійшов о 15-й годині 5 хвилин, а перші вогнеборці прибули о 15-й годині 15 хвилин. «Підрозділи ДСНС одразу приступили до гасіння пожежі (на знімку), о 16:15 пожежу було локалізовано, а о 16:53 — ліквідовано. Під час гасіння пожежі виявлено 15 загиблих, ще 5 доставили до лікарні. Двоє осіб у стані середньої тяжкості, троє — у задовільному стані», — повідомив М. Чечоткін.

Голова Нацполіції Ігор Клименко поінформував, що загалом, за показами свідків, в будинку перебували 28 літніх людей та 4 осіб обслуговуючого персоналу. «У цьому будинку мали ремонтувати газове обладнання. Задимлення було саме в районі газового лічильника. Наразі поліцейські опитали трьох доглядальниць цього будинку та управляючого. Також допитуємо співорендарку будинку, яка прооперована. Біля її палати чергує поліція. Встановили власника будинку та перевіряємо його причетність до переобладнань інших його будинків у заклади аналогічного типу. Уже встановили ще один такий будинок для літніх людей, де перебувають 24 людини. Він також працює без дозвільних документів», — сказав І. Клименко.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, вже проводиться робота з виявлення закладів, яких немає в реєстрі надавачів соціальних послуг. «Головне, що цей заклад функціонував поза правовим полем, його немає в Реєстрі надавачів соціальних послуг, відомості про цей заклад також відсутні в департаменті соціального захисту», — сказала міністр, підкресливши, що робота закладів, де проживають громадяни літнього віку та люди з інвалідністю, має чіткі, визначені законодавством, критерії діяльності. Зокрема, така робота має здійснюватися відповідно до Закону «Про соціальні послуги», суб’єкт господарювання повинен бути включений до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, а також відповідати критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, визначених постановою Кабміну від 3 березня 2020 року № 185, у тому числі відповідати протипожежним вимогам.

На пропозицію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова глава уряду також доручив головам ОДА, міським головам за участі Міністерства соціальної політики, ДСНС і поліції перевірити законність роботи та умови проживання в усіх закладах для літніх людей.

Фото dsns.gov.ua.