Одним із дуже актуальних питань, яке розглянули на позачерговій сесії облради (на знімку), що відбулась під головуванням очільника Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука, була доля військових частин, що дислокуються в місті Дубно.

До депутатів Рівненської обласної та Дубенської міської рад не раз зверталися військовослужбовці військової частини з Дубна та члени їх сімей. Вони обурені планами Міноборони передислокувати військові частини з Дубна в Тернопільську область.

Виступаючи на сесії з цього питання, депутат Рівненської обласної ради Володимир Ткачук розповів: військовослужбовці кажуть, що володіють точною інформацією про те, що одну з частин мають намір передислокувати найближчим часом в Копичинці на Тернопільщину. Це може призвести до того, що розпадуться сім’ї. Адже 95 відсотків сімей військовослужбовців у Дубні мають власне житло, члени їх сімей — роботу, діти відвідують школи і дитсадки, а на новому місці їм потрібно починати все з нуля. Багатьом дубенським військовослужбовцям доведеться відмовитися від підписання контракту і тим самим поповнити лави безробітних.

У Дубні нині для дітей військовослужбовців будується дитячий садок. І взагалі, як сказав, виступаючи на сесії обласної ради міський голова Дубна Василь Антонюк, 80 відсотків працівників військової частини — місцеві мешканці. Тож дубенські депутати теж підтримують військовослужбовців і вважають, що вони та їхні сім’ї заслужили на гідні умови життя.

До того ж з передислокацією військової частини область втрачає 15 мільйонів гривень.

Тим часом у Дубні створено всі умови для успішного функціонування військової частини, тоді як у Тернопільській області її планують розмістити на базі колишньої колонії для засуджених, де жахливі умови.

Депутати вважають «рішення про переміщення військової частини з міста Дубно недоцільним в той час, коли деякі військові частини України взагалі не мають пунктів постійної дислокації і розміщуються на полігонах. Крім цього, передислокація в економічно важкий для країни час (на тлі коронавірусної епідемії та тривалих військових дій на сході країни) потребує чималих фінансових витрат із державного бюджету, зо-крема, на реконструкцію військового містечка в Копичинцях, де донині немає сховищ для техніки, периметр території не дає змоги розмістити техніку навіть біля будівлі «Копичинської виправної колонії (№ 112)», а також немає полігона та водних ресурсів для занять із понтонерами, не кажучи вже про виділення додаткових земельних, житлових та інших ресурсів для розміщення людей, техніки, підведення різних комунікацій. Адже там немає центрального водопостачання та водовідведення, не забезпечено вивезення сміття через відсутність сміттєвого полігона, немає центральної дороги з твердим покриттям».

Тож депутати Рівненської обласної ради на звернення військовослужбовців та членів їх сімей відреагували Зверненням до Президента, Кабінету Міністрів, Міністерства оборони, Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо недопущення перереєстрації та передислокації військових частин з міста Дубно Рівненської області.
Ось ще кілька аргументів, які наводяться у згаданому Зверненні Рівненської обласної ради:
«...Передислокація в умовах війни повинна здійснюватися за належним чином створених умов з боку Міністерства оборони України, командування військової частини та керівництва областей.

Насамперед варто вказати на те, що дислокація зазначених військових частин саме в місті Дубно важлива географічно з точки зору військової тактики і відіграє стратегічне значення. Адже місто Дубно розташовано на автошляху Київ—Чоп, на важливій гілці Львівської залізниці між обласними центрами Рівненської, Волинської, Львівської і Тернопільської областей. Розташування вигідне й тим, що військова частина в місті Дубно розміщується неподалік Рівненського та Яворівського військових полігонів. Натомість згадуване місто Копичинці — географічно віддалене від основних шляхів країни».

Одне слово, депутати Рівненської обласної ради, підтримані депутатами Дубенської міської ради, налаштовані рішуче обстоювати розміщення військових частин у місті Дубно.

Рівне.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК