Для її створення місто виділило майже сім мільйонів гривень. Хоча потужності наявної лабораторії обласного центру задіяно не більш як на третину. Серйозні сумніви викликає в городян доцільність нового об’єкта.

У приміщеннях, де розташується заклад, уже завершили ремонтні та оздоблювальні роботи. Отримано і більшу частину обладнання — після отримання решти і його встановлення лабораторія запрацює.

Як розповіли в міськраді, тут проводитимуть до двохсот досліджень на добу.

В обласному лабораторному центрі МОЗ України зазначають, що його вірусологічною лабораторією цілодобово на бюджетній основі здійснюються лабораторні дослідження на COVID-19 методом ПЛР та ІФА. Крім того, лабораторні дослідження на COVID-19 (ПЛР та ІФА) також проводять інші медзаклади і приватні лабораторії.

Лабораторія МОЗу здатна щодоби проводити понад три тисячі досліджень. За позаминулу добу обстежили втричі менше (1 102 осіб).

«Наша лабораторія виконує найбільший обсяг досліджень на коронавірусну інфекцію серед аналогічних закладів України. Є абсолютним лідером, перевищуючи кількість у рази», — говорить головний санітарний лікар області Роман Терехов.

Тому нагальна потреба в новій лабораторії, на яку витратили сім мільйонів гривень запоріжців, викликає сумніви. Напевно, у медиків і пацієнтів є чимало варіантів ефективнішого використання міського бюджету, крім збагачення постачальників медичного обладнання і підрядників.

«Лабораторія дасть змогу повністю забезпечити потреби міських медичних закладів. Для пацієнтів запорізьких лікарень тестування буде безплатним», — заявляє міський голова Володимир Буряк.

Водночас самі городяни в соцмережах дивуються з того, що підготовка до відкриття об’єкта триває вже майже півроку. Також люди здивовані тим, що після ремонту пройти в одязі вузькими коридорами буде важко, а двом і зовсім не розминутися.

«Тобто в цих вузьких проходах ходитимуть відвідувачі з підозрою на COVID-19? Як там розминутися, особливо у верхньому одязі?» — обурений містянин Володимир Золотих.

Також запоріжцям незрозуміло, що означають заяви міського голови про те, що тут обстежуватимуть пацієнтів міських лікарень.

«Тобто, щоб зробити тест, треба захворіти. А здоровим людям безплатно — ніяк», — вважає місцева жителька Алла Шеховцева.

Запоріжжя.