Пандемія COVID-19 вплинула і на сферу освіти. Про те, як освітяни Малинщини працюють у нових умовах, як втілюють новий санітарний регламент для шкіл та які ще виклики і проблеми їм доводиться долати, розповів начальник відділу освіти райдержадміністрації Віталій Коробейник (на знімку). Не оминули увагою і питання адміністративної реформи.

— Віталію Володимировичу, чи мережа навчальних закладів краю не змінилась?

— У першому навчальному семестрі — ні. У складі відділу освіти РДА нараховується 20 шкіл та 13 дитячих садочків. Навчають 1572 учнів у школах 288 педагогів, яких до роботи, а дітей із дому підвозять шкільними автобусами.

— Але ж у зв’язку з адмінреформою низка шкіл відійде у підпорядкування Чоповицької ОТГ?

— З нового року у зв’язку з впровадженням у дію нової адмінреформи в Україні до складу Чоповицької ОТГ відійдуть три навчальні заклади — Головківська та Скуратівська школи, а також Владівський НВК «Школа-сад». Тому наша освітянська родина зменшиться на 144 учні та 35 вчителів... Але цей процес неминучий.

— Пандемія цього року дещо паралізувала участь дітей у олімпіадах, конкурсах, були скасовані й спортивні змагання...

— На жаль, це справді так. Усі звичні для нас конкурси, олімпіади й спортивні змагання відбувалися в онлайн-режимі, а деякі взагалі були скасовані. Тому про якісь результати дітей за перший семестр говорити зарано, бо переважна більшість інтелектуальних, мистецьких та спортивних змагань не відбулися або були обмежені до мінімуму.

— Чи вдалося покращити матеріально-технічну базу шкіл?

— З початку навчального року спільними зусиллями зуміли освоїти виділені кошти й покращити свій зовнішній і внутрішній вигляд ряд шкіл. Так, ТОВ «Фрідомбуд» із Житомира перекрило дах і зробило водовідведення в Луківській школі. Цей проект, відповідно до проведеного тендеру, обійшовся у 789 тис. 100 грн, хоча й початкова вартість робіт сягнула більше мільйона гривень. А проект із капітального ремонту приміщення Гранітненської школи коштував 12 млн грн. З цієї суми 100 тис. грн уже витратили на перекриття даху цієї школи. Роботи виконали працівники ТОВ «Артхауз» із обласного центру. Також у Малинівці завершується облаштування внутрішнього санвузла та виготовлення дозвільної проектної документації, що обійшлось у 300 тис. грн, направлених із державного та місцевого бюджетів. Така само сума затрачена й на заміну на нові, металопластикові, вікна й у Недашківському НВК. Більше 200 тис. грн за рахунок коштів сільського бюджету та благодійників спрямували в Українці на заміну всіх дверей. Сільська рада допомогла перекрити дах школи і в Любовичах. Більш як 200 тис. грн з районного бюджету було виділено на заміну ламінату в Нових Вороб’ях. Приблизно у 70 тис. грн обійшлася часткова заміна вікон у Владівському НВК. Вісімнадцять вікон замінили у Головківській школі. На це з казни сільради виділили 120 тис. грн. Майже 100 тис. грн віднайшли в райбюджеті й на оновлення матеріально-технічної бази (постільна білизна, посуд) у 13 дошкільних закладах Малинщини.

— Активізувалася робота й стосовно охоплення шкіл швидкісним Інтернетом?

— Нині половина всіх навчальних закладів району мають доступ до «світової павутини». Зокрема, у Гранітному, Луках, Малинівці, Пиріжках, Українці, Ворсівці, Головках, Діброві, Любовичах, Слобідці, Щербатівці та Федорівці. Всі відповідні монтажно-ремонтні роботи, освоюючи державні кошти й кошти районного бюджету, професійно виконали працівники ТОВ «LuxNet» з Малина.

— А яка ситуація з харчуванням дітей у школах?

— У середньому вартість харчування на одного учня становила 25 гривень. Дошкільнята до трьох років їли за 28 гривень, а більше трьох — за 33. Але якою буде сума харчування в другому семестрі — не визначено, бо невідомо, який буде бюджет громади, ціни на продукти харчування, націнки постачальників. У будь-якому разі виходитимемо з тих реалій, які будемо мати. Але діти у школах і садочках повинні повноцінно харчуватись, і це питання перебуває на постійному контролі.

— Як можете прокоментувати новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, розроблений Міністерством охорони здоров’я України, що набрав чинності з 1 січня 2021 року? Як вплине цей документ на роботу навчальних закладів Малинщини?

— Ознайомившись із головними тезами санітарного регламенту, можу відзначити, що в ньому акцентовано увагу на справді болючих питаннях: харчуванні, облаштуванні санвузлів у школах тощо. Адже у ХХІ столітті діти не можуть бігати на вулицю в туалет. Ми детально аналізували й вивчали цю проблему на місцях. У нас, на Малинщині, з 20 шкіл внутрішнього туалету не мають лише три — у Щербатівці, Ворсівці та Іванівці. Але ми прораховували доцільність побудови туалетів для 26 дітей, котрі навчаються в Іванівці, 33 — у Щербатівці. У Ворсівці взагалі приміщення не дозволяє розмістити вбиральню. Її треба добудовувати, а це, в свою чергу, потребує виготовлення проекту та додаткових витрат. Приміром, у Ворсівці таке будівництво може обійтися у 800—900 тисяч гривень. Тому  передусім потрібно вивчити нагальні потреби бюджету новоствореної ОТГ, а тоді вже знову повертатись до цього актуального для дітей, педагогів і батьків питання.

Незважаючи на усілякі виклики долі, освітянська галузь Малинщини працює злагоджено, стабільно й продуктивно, виконуючи свою головну місію — навчання та виховання молоді, — підсумував свою розповідь мій співрозмовник.

Фото автора.