На знімку: Тритомник «Західно-Українська Народна Республіка 1918—1923. Енциклопедія»

Фото зі сторінки Олександра СИЧА у Фейсбуці.

«Акт Злуки 22 січня 1919 року — оголошення універсалу про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки — визначальна дата нашої історії, — наголосив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич (на знімку) напередодні Дня Соборності, на позачерговій сесії облради 20 січня. — Не вина керманичів УНР та ЗУНР в тому, що проіснувало це об’єднання недовго, а сильних світу — держав Атланти, які відмовили українській нації в праві на самовизначення та допомогли агресії тодішньої Польщі та Румунії на наші землі. Актуальний урок для сьогодення: треба покладатися на власні сили для поступу вперед у державотворенні».

Минулий рік для Олександра Сича відзначився здобуттям наукового ступеня доктора політичних наук. Захист дисертації на тему: «Сучасний український націоналізм: політологічні аспекти трансформації парадигми» відбувся в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Національної академії наук. Дослідження історії ЗУНР посідає в монографії вагоме місце.

Так само за активної участі Олександра Сича та сприяння Івано-Франківської обласної ради вийшов тритомник фундаментальної праці вітчизняних науковців «Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія. Т. 3». Видання вперше в українській та світовій історичній науці презентує комплексне дослідження одного з найяскравіших феноменів вітчизняної історії — доби ЗУНР.

«Дослідниця російського колоніалізму Єва Томпсон дуже влучно оцінила стан історичної науки в трактуванні історії постколоніальних держав, — наголошує Олександр Сич. — Приміром, при оцінці подій Центрально-Східної Європи західні вчені сприймають їх через призму Кремля, а не очима Києва, Варшави, Вільнюса чи Праги. Завдання науковців національних держав якраз і полягає в написанні альтернативного дослідження. Вихід енциклопедії — ваговита фундаментальна цеглина в написанні альтернативної української історії».

Тим часом науковці Прикарпатського національного університету вже мають матеріали і для четвертого тому. Проект і далі підтримує випускник цього вишу Олександр Сич та як голова облради.

Довідка

Тритомник «Західно-Українська Народна Республіка 1918—1923. Енциклопедія» є результатом тривалих досліджень історії Західно-Української Народної Республіки. У виданні розкрито питання передумов, причин, перебігу Української національно-демократичної революції на західноукраїнських землях (Галичині, Буковині та Закарпатті) в 1918—1923 роках. Науковці проаналізували обставини польсько-української війни 1918—1919 років, висвітлили дипломатичну діяльність ЗУНР. У книзі простежено процеси українського державотворення, підкреслено значення Соборності для долі всього українського народу. Велика увага — біографіям творців та захисників Української держави, більшість із яких раніше була відома лише вузькому колу фахівців.

Івано-Франківська область.

Фото «Голосу України».