Анатолій Цапук, директор опорного закладу освіти «Гімназія імені В.П. Фількова» Лугинської селищної ради:
— На цій посаді вже працюю три роки. Моїм головним завданням є модернізація нашої гімназії і приведення її до загальноєвропейських норм (навчання, освітній простір). Уже зробили багато позитивного: оновили навчально-матеріальну базу кабінетів історії, англійської мови, інформатики. За кошти спонсорів у класах початкової ланки замінили освітлення і зробили косметичний ремонт. А за кошти освітньої субвенції маємо сучасні предметні кабінети географії, математики, біології, фізики та хімії. Вдалося здійснити за підтримки селищного голови та народного депутата України Володимира Арешонкова також і термосанацію двох корпусів гімназії.

Перемогою минулого року вважаю встановлення на спортивному майданчику гімназії сучасних професійних тренажерів, придбаних за кошти з обласного бюджету в рамках проекту «Спортивна Житомирщина». Також є і футбольний майданчик зі штучним покриттям, де учні мають змогу займатися спортом.

Плануємо знову активно працювати над покращенням матеріально-технічної бази гімназії і готуємо проект шкільного музею історії з тематичними та рекреаційними зонами, а також маємо надію на те, що в цьому році вдасться реалізувати ще два важливі для нас проекти з модернізації освітнього простору центрального корпусу та харчоблоку.

Ольга Гречко, депутат Коростенської міської ради:
— У 2020 році мені разом із моїми однодумцями вдалося зробити чимало корисних справ для своїх виборців і земляків. Успіхом року вважаю переобрання мене депутатом міськради на новий термін, адже я отримала чи не найвищі результати в окрузі. Багато нереалізованих задумів запланувала на нинішній 2021-й рік. Усім бажаю лише позитиву, успіхів, здійснення мрій і бажань. Вірте і робіть лише добро, й воно повернеться до вас сторицею.

Михайло Філоненко, голова Чоповицької ОТГ Малинського району:
— Рік справді видався для нашої громади дуже неоднозначним і складним. Але попри всі нюанси, що виникали в роботі, вдалося багато зробити й корисного: на вулицях з’явилися новий асфальт, освітлення, чимало виконали робіт і з благоустрою території. До складу громади в 2021 році ввійдуть нові території і три навчальні заклади, а це більше 130 дітей та майже 40 вчителів. Наприкінці року в рамках державної урядової програми «Шкільний автобус» отримали новенький транспортний засіб для перевезення наших дітей і педагогів. Чимало зроблено й у соціальній сфері та в галузях культури й спорту.

У цьому році на досягнутому не зупинятимемось, а впевнено крокуватимемо далі, дбаючи про добробут наших жителів, допомагаючи їм вирішувати всі нагальні питання.

Ольга Кравченко, студентка Житомирського державного університету імені Івана Франка:
— Рік приніс мені нові враження, бо я стала студенткою. А разом із цим отримала багато нових знайомств та друзів. Шкода, що звичне навчання в аудиторіях «паралізував» коронавірус, але маю надію, що ця напасть швидко мине, і ми знову зустрінемось у стінах рідного вишу та отримуватимемо необхідні знання.

Віктор Гусаренко, пенсіонер, Олевський район:
— Рік проминув для мене в клопотах і турботах. Тримаю велике господарство. Маю четверо дітей. Тому сидіти склавши руки не звик і не збирався. Щодня кручуся, мов білка в колесі, щоб було що їсти моїм рідним, а в оселі панували гармонія, спокій і добробут. Було б добре, щоб нарешті скінчилась війна на сході України та минула оця коронавірусна чума.

Михайло Жайворон, письменник, заслужений журналіст України, Житомир:
— Минулий високосний 2020-й рік став поворотним не лише для планети Земля. Він змінив усю систему координат людської поведінки, пов’язаної із COVID-19. Він навчив багатьох із нас співіснувати в умовах карантину, розвів на дистанцію людей та зблизив справжніх, нефальшивих.

Творчих людей рік високосся, як мені здається, ще більше заглибив у внутрішній світ, дав можливість оголити душі, подивитися на світ зовнішній, матеріальний, так би мовити, зсередини, через призму своїх переживань і відчуттів. Тож літературно-мистецьке життя вочевидь стало більш тонким і чутливим, пройнятим метафізикою болю за все, що коїться довкіл.

Незважаючи на вимушене усамітнення, особисто я не був одиноким. Поезія стала і розрадою, і втіхою, і розмовою зі Всесвітом. Підготував та здав до друку свою нову, уже четверту, поетичну збірку «Гніздо висоти».

Високосний рік розпочався приємною новиною: я став лауреатом літературного конкурсу VIII Міжнародного фестивалю мистецтв «Зірка Різдва 2020», що проходив у Запоріжжі. В ньому взяли участь літератори з України, Білорусі, Ізраїлю, Німеччини, Іспанії. Минулоріч опубліковані мої поетичні добірки в літературно-мистецьких збірниках та альманахах. Зокрема, на запрошення Юлії Бережко-Камінської я долучився до створення колективної збірки «Поетичне метро», ініційованої Кабінетом молодого автора Національної спілки письменників України. Особливо приємно було прийняти запрошення від земляків-ємільчинців і взяти участь у творчому проекті з підготовки та видання збірки «У рідному краї і серце співає».

Юрій Погрібний, електрик, Житомир:
— Мені рік, що минув, запам’ятався тим, що я зумів придбати автомобіль. Тому моя давня мрія здійснилася. А ще студентом одного з коледжів Житомира став мій онук Костянтин. Тож, незважаючи на те, що рік був високосним, у мене лише позитивні спогади про нього. Хочу, щоб завершилась війна і люди побороли коронавірус та знову почали жити нормальним життям, забувши назавжди про заборони і локдауни.

Сніжана Крижба, практичний психолог, КНП «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської обласної ради в Бердичеві:
— Минулий рік мені надав можливості переоцінити пріоритети, звернути увагу перш за все на ті дрібниці, що приносять задоволення, і насолодитися ними сповна. Також закінчила дворічне навчання у Польщі, отримала відповідний сертифікат і підвищила свою професійну категорію. Це не може не радувати. Тому планую і надалі впевнено йти вперед. А ще вимушений карантин дозволив дещо відпочити, провести вдосталь часу з сином, переглянути декілька улюблених телесеріалів, перечитати книги, збагатитися, як кажуть, духовно. Таким чином, ресурс на нинішній рік є, тому намагатимусь тримати себе в тонусі.

Житомирська область.