На знімку: авторка книжки «Конотопський трамвай. Історія розвитку. 70 років» Наталія Кузько.

Це ще й потужний промисловий центр, де мешкає багато літературно обдарованих людей.

1982 року при редакції тутешньої міськрайонної газети була створена літературна студія «Джерела». Вона діє і нині, об’єднуючи шанувальників красного письменства, поетів і прозаїків. На засідання студії, що останнім часом відбуваються у читальному залі міської бібліотеки, приходять майже два десятки осіб. Із 1993-го літстудією керує Ірина Козлова.

Серед вихованців конотопських «Джерел» — немало відомих імен. У столиці живуть і працюють Антонія Цвид, Ольга Башкирова, Анна Малігон, Ганна Лук’яненко, Алла та Марина Миколаєнко, Поліна Горлач. Земляки трепетно стежать за їхнім творчим зростанням.

У Конотопі вже вчетверте відбувся відкритий фестиваль читання прози «Узвар-фест», де була представлена українська книга та твори місцевих авторів. Із ними можна також ознайомитись у бібліотеках міста, бо є хороша традиція — дарувати закладам щойно видану книжку. До бібліотек передані також примірники колективних збірок. До 30-річчя літстудії видано збірку «Джерел натхненна сила», а у 2015-му, 2017-му і 2019-му виходив «Конотоп літературний» — альманах матеріалів однойменного конкурсу, що його раз на два роки проводять конотопський осередок Національної спілки журналістів України та літературна студія «Джерела».

Книговиданню у місті сприяє поліграфічний центр «Олімп» та особисто його керівник Ігор Янчук. На рахунку «Олімпу» вже десятки книжок конотопських авторів — від художніх творів, нарисів з історії міста та району до краєзнавчих досліджень і мемуарів. А зовсім недавно «Олімп» порадував земляків новими книжками. Наприкінці грудня 2020-го вийшов у світ «Конотопський трамвай. Історія розвитку. 70 років». Це прекрасно ілюстроване видання — перше комплексне дослідження «біографії» електротранспорту в місті. Тут відображена історія конотопського трамвая від початку будівництва колії до сьогодення. Це світлини та розповіді про людей, які створювали Конотопське трамвайне управління та в різні часи у ньому працювали. Дуже багато раритетних чорно-білих фотографій.

Авторка книжки — голова профспілки Конотопського трамвайного управління Наталія Кузько. Вже більш як 30 літ вона працює водієм трамвая на цьому підприємстві, тож пише про нього, можна сказати, з натури. Матеріали для видання Наталія Кузько збирала шість років. За словами авторки, книжка про конотопський трамвай почала набувати популярності ще задовго до її появи. Багато хто дізнався, що робота над виданням почалась, та заздалегідь його замовив: охочі отримати примірник книжки про трамвай є в різних куточках України, а два примірники будуть надіслані за кордон.

Авторка звертається до молодих конотопців із закликом: пам’ятати, як багато було зроблено для міста попередніми поколіннями. Ці здобутки треба примножувати, а конотопський трамвай — зберегти для нащадків. Бо містяни вже звикли, що протягом більш як семи десятиліть перестук сталевих коліс сповіщає про початок нового дня.

Майже одночасно із книжкою про трамвай побачило світ ще одне унікальне видання — історико-автобіографічна повість Миколи Матвієнка «Стежиночка долі». Автор — уродженець села Попівки Конотопського району, кандидат технічних наук, доцент, дійсний член Академії енергетики України, почесний громадянин Конотопа та Конотопського району. Він має 60 авторських свідоцтв і патентів, є автором сімнадцяти навчальних посібників і підручників із технічних та математичних дисциплін, 129 наукових статей і однієї монографії. Нагороджений відзнакою «Шахтарська слава» всіх трьох ступенів.

«Стежиночка долі» — це книга спогадів про минуле і роздумів про сьогодення. Автор крок за кроком описує свою непросту життєву долю, шлях до здобуття знань, згадує добрим словом учителів, наставників, інших людей, із якими зустрічався в різних життєвих ситуаціях.

Конотопські автори пишуть про навколишній світ і людину в ньому, про вічне й скороминуще, про те, що болить, хвилює і робить щасливим...

Сумська область.

Фото надано автором.