Найбільший внесок у покриття заборгованості зробили Донецька (299 млн грн), Львівська (169 млн грн) та Харківська (97 млн грн) області. Найбільшим боржником все ще залишається Донецька область з показником 719 млн грн.

Левова частка (89,1%), або 623,8 млн грн погашення заборгованості з заробітної плати припадає на підприємства державної форми власності. З них підприємства Міненерго скоротили заборгованість на 535 млн грн, підприємства Укравтодору — на 54 млн грн, та підприємства Укроборонпрому — майже на 43 млн грн, який є найбільшим боржником (587 млн грн) в розрізі центральних органів влади України.

Що тут скажеш... Мабуть, таке. Коли українці вчасно не віддають гроші, що заборгували банку, їх все одно доводиться повертати ще й з великими відсотками та штрафними санкціями. Так само треба, напевно, було б робити і з підприємствами — злісними неплатниками. Тоді можна було б погодитися на якусь затримку. Адже відсотки і штрафи суттєво збільшували б їхні статки.

У період з 15 по 21 січня територіальні органи Держекоінспекції провели 445 перевірок та склали 500 протоколів про виявлені адміністративні порушення. Про це повідомляється на сайті Державної екологічної інспекції.
«...шкода, завдана довкіллю внаслідок недотримання природоохоронного законодавства, становить 104,6 мільйона гривень», — поінформував голова ДЕІ Андрій Мальований.

Упродовж тижня було виявлено два випадки викидів забруднюючих речовин у повітря за відсутності дозволу.

«Найрезонанснішим випадком за цей період стало нарахування понад 100 мільйонів гривень збитків за викиди забруднюючих речовин без дозволу на ПрАТ «Костопільський завод скловиробів», що на Рівненщині. Претензія про відшкодування повної суми вже направлена підприємству. Понад півтора мільйона гривень збитків було нараховано підприємству ТОВ «Украгро-Полісся» у Житомирській області. На ньому викиди в атмосферу також велися без дозвільних документів», — зазначив Андрій Мальований. Також протягом тижня інспектори зафіксували два факти незаконної вирубки дерев на Вінниччині, збитки від яких становлять понад 1 мільйон гривень.
«503 тисячі гривень повинне сплатити держпідприємство «Барський райагроліс» та майже 558 тисяч гривень — Служба автомобільних доріг у Вінницькій області. Матеріали, складені після виявлення обох порушень, уже направлені до Управління СБУ у Вінницькій області для прийняття рішення про відкриття кримінального провадження», — додав Андрій Мальований.

Насамкінець інформація від прес-служби Держенергоефективності України. Станом на кінець минулого року в Україні налічувалось понад 29 900 сімей, що встановили сонячні панелі, загальною потужністю 780 МВт.

Обсяг вкладених інвестицій в домашні СЕС становить 600 млн євро. Оприлюднена Агентством статистика свідчить про зацікавленість співгромадян до відновлюваних джерел енергії. Так, на кінець 2019 р. нараховувалося майже 22 тис. родин, які перейшли на СЕС. Два року тому, на кінець 2018 р., таких родин було вчетверо менше — лише 7 450. До трійки регіонів-лідерів за кількістю встановлених домогосподарствами СЕС входять: Дніпропетровська область — 4 184; Тернопільська — 2 512; Київська — 2 350.

Якщо і далі ростимуть ціни на газ та електроенергію, то не захочеш, муситимеш шукати альтернативу дорогим енергоносіям. От коли б ще гідна і надійна підтримка держави! На ділі, а не для звітності...

Підсумовував Віктор БОНДАР.