Про це йдеться у резолюції «Прогрес моніторингової процедури асамблеї у січні—грудні 2020 року», ухваленій 25 січня, яка стосується одразу кількох країн, що перебувають під процедурою моніторингу ПАРЄ. З огляду на скасування через пандемію кількох попередніх сесій Асамблеї Моніторинговий комітет підготував загальну резолюцію про виконання країнами зобов’язань, взятих під час вступу до Ради Європи.

У резолюції вітаються зусилля української влади щодо створення та забезпечення функціонування інститутів по боротьбі з корупцією. У звіті позитивно оцінюється угода про припинення вогню на Донбасі від 27 липня 2020 року. Однак занепокоєння доповідачів комітету викликають обмежені результати в боротьбі з корупцією, недосконалість судової системи, періодичні напади на журналістів.  Україну закликали «вжити всіх необхідних заходів для зміцнення структур, необхідних для боротьби з корупцією, в тому числі, шляхом відновлення ефективного функціонування системи електронного декларування та уточнення правового статусу Національного антикорупційного бюро України». Також ПАРЄ просить забезпечити ефективне розслідування всіх нападів на журналістів і забезпечити дотримання зобов’язань щодо захисту мовних прав національних меншин.

Під час презентації доповіді, яка передувала голосуванню за резолюцію, Міхаель Ааструп Єнсен заявив, що для нього як голови Моніторингового комітету та автора доповіді «найбільшою проблемою стала Росія», повідомляє DW. Він нагадав, що коли 2019 року більшість депутатів ПАРЄ проголосували за повернення РФ і зняття з неї санкцій, це робилося в обмін на зобов’язання російської влади виконувати вимоги моніторингової процедури. «Але уряд Росії та делегація Держдуми і близько не підійшли до виконання цього зобов’язання. Це є абсолютно неприйнятним», — наголосив Єнсен. Він зауважив, що якщо Росія справді хоче бути демократичним членом Асамблеї, вона повинна дотримуватися  правил організації. Інакше її членство «буде просто дозволом для найбільшої країни-члена робити все, що їй заманеться».

Готовність РФ у принципі виконувати рішення європейських структур під час дебатів з питання імплементації країнами-членами рішень ЄСПЛ прокоментував народний депутат Олександр Мережко, якого в понеділок переобрали на посаду віце-президента ПАРЄ. «Треба бути надзвичайно наївним у тому, що Росія може сумлінно виконувати рішення ЄСПЛ. Поведінка РФ на міжнародній арені підтверджує думку, що країна, яка порушує права власного народу, буде, без сумніву, агресивною до своїх сусідів. І проблема полягає у тому, що існує велике терпіння і толерантність до триваючого порушення прав людини Росією, російською владою. Чесним виходом із цього глухого кута є припинення толерування злочинів РФ проти прав людини», — цитує Олександра Мережко Укрінформ.