На знімку: Народний депутат Олег Семінський, Вікторія Годік — представниця Світового Єврейського конгресу, Юлія Гольденберг — директор фонду, народний депутат Микола Княжицький.

На знімку: Фрагмент виставки.

Проект ініційовано Всеукраїнським благодійним фондом «Заради тебе». Його мета — збереження пам’яті про подвиг, вчинений під час Другої світової війни людьми, яких прийнято називати Праведниками.

На жаль, історії порятунку євреїв на теренах колишнього Радянського Союзу під час війни різні фонди почали збирати через багато років після Другої світової. Ці люди не звикли хвалитися своїми вчинками. Щороку Праведників стає дедалі менше, і фонд «Заради тебе» вважає за необхідне нагадати про їхній подвиг і зберегти пам’ять про нього.

За даними Інституту катастрофи і героїзму «Яд Вашем» (Ізраїль), як повідомила прес-служби апарату Верховної Ради України, в Україні проживало 2 634 Праведники народів світу. Тобто Україна за кількістю Праведників посідає четверте місце у світі. Це лише офіційні дані. А скількох історій ми не знаємо й не дізнаємося вже ніколи? Персоналії Праведників не можуть бути двозначними і викликати будь-який негатив, переконані автори експозиції. Адже ці люди ризикували собою і своїми близькими, щоб врятувати незнайомців. Вони стали променем світла, який допоміг розвіяти велику темряву. На думку організаторів виставки, вона є особливо актуальною в сучасній Україні. Адже нам потрібні свої справжні герої, якими можемо пишатися.

Експозиція «Історія крізь обличчя» працює в кулуарах третього поверху будинку Верховної Ради.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 Більше фото тут.