За наявною інформацією, реалізація рішення керівництва так званих самопроголошених республік «ДНР» та «ЛНР» про односторонню передачу на контрольовану урядом України територію співгромадян, які незаконно утримуються у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях Донбасу, триває, але точна дата їхнього повернення поки що невідома. Про це написала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у своєму Telegram-каналі.

«Мною з’ясовано, що відносно деяких осіб, з-поміж тих, кого планують передати, ще й досі тривають засідання в так званих судах. Тому кількість та кого саме повернуть — невідомі. За словами батьків та близьких, заявлені громадяни жодного разу не виходили на зв’язок з рідними, а їхнє місце перебування їм невідомо», — повідомила вона.

За інформацією Л. Денісової, від початку січня 2021 року кількість незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей зросла і становить 267 осіб. З них 226 — цивільні особи, зокрема 4 волонтерів, 37 військовослужбовців, 4 добробатівців.

«З нетерпінням чекаємо звільнення всіх незаконно утримуваних громадян, які досі перебувають у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях Донбасу», — зазначила омбудсмен.