Для цього сучасні кухні обладнані електричними та газовими духовками. Можна скористатися й хлібопічкою.

Рецептів багато і в доступній формі. Однак здивувати своїх близьких можна і за допомогою хлібопічки, якщо замінити класичні складники якимось оригінальним інгредієнтом. Приміром, на вигляд — простий хліб. Насправді на смак — наче житній. Солодкувато-кислий, із ароматом масла та ще чогось, із ледь уловимою   запашною ноткою.

Отож складники. Дві неповні склянки сироватки (якою замінюємо теплу воду), виливаємо на дно форми. Зверху — п’ять неповних склянок просіяного борошна. На нього в чотири кутки форми кладемо дві столові ложки смальцю (замість олії), чайну ложку солі — без горбика, дві чайні ложки сухих дріжджів. Замість цукру (як у класичному рецепті) — варення з айви, приблизно 100 мл. Цей фрукт і створює особливий аромат. Цікаво, що смалець не відчувається.

Режим випікання — як для звичайного хліба: 3 години 10 хвилин. Ці ж складники годяться і при випіканні хліба у звичайній духовці. Однак у цьому випадку краще використати дріжджі в брикеті. І слід знати, що темне варення забарвить тісто.

У хлібопічці виходять і смачні кекси та навіть паски.

Для здобного тіста борошна беремо чотири склянки, натомість додаємо два яйця, звичайний і ванільний цукор, масло або маргарин, столову ложку маку. Коли тісто підійде, і спеціальний сигнал повідомить про процес перемішування, додаємо жменю промитого та просушеного ізюму, подрібнених горіхів.

Готовий виріб після випікання витримуємо в формі не більше 10 хвилин, інакше він може зволожитися, і шкірка втратить хрумкість. Виймаємо обережно. Така здоба стане прикрасою святкового столу.

Івано-Франківська область.

Фото автора.