Йдеться про високотехнологічний прилад, який, згідно з відповідною програмою, забезпечує періодичне охолодження й нагрівання пробірок із відібраними зразками біоматеріалів та, власне, дослідження останніх методом полімеразної ланцюгової реакції. Саме такий метод, як відомо, був і залишається найдостовірнішим при виявленні в лабораторних умовах збудників коронавірусної хвороби. Цей ампліфікатор вартістю 820 тисяч гривень придбали за кошти державного бюджету.

Водночас у центрі лабораторних досліджень індустріальної «столиці» Полтавщини функціонуватиме і старіший, роторний. Натомість тільки-но встановлений планшетний ампліфікатор є приладом нового покоління, модель якого з’явилась у минулому році. Крім інших технічних удосконалень, він має сенсорний екран, що істотно полегшує роботу лаборантів. Одночасно на згаданій новинці вестимуть діагностичні дослідження 96 зразків біоматеріалів.

Тож тепер із двома ампліфікаторами в комунальному лабораторному центрі за одну робочу зміну можна виконати понад 700 таких досліджень. На сьогодні таких потужностей, за свідченнями фахівців, цілком достатньо для того, щоб отримувати результати у день надходження зразків у лабораторію. Нагадаємо, що на Полтавщині перших інфікованих COVID-19 виявили саме в Кременчуці. Тривалий час наддніпрянське місто утримувало сумне лідерство за кількістю уражених коронавірусною хворобою.