Про роботу над її написанням і виданням розповіла голова чесько-українського освітньо-культурного товариства «Малинівське» Євгенія Поліщук, котра присвятила цій справі півтора року:

— У цій книжці розповідається про життя чехів Малинівки. До неї увійшли спогади, розповіді 40 таких родин, які нині мешкають у Малині, Юрівці та Малинівці. Видання присвячене 150-літтю з дня заснування Малинівки й переселення чехів до цього села.

Зокрема, у «Малинівській родині» містяться оповіді малинівських чехів про важкі роки переселення, революції, голодоморів, колективізації, Другої світової війни, повоєнної відбудови, розвитку сільського господарства в селі, аварії на ЧАЕС, що змусила чехів Малинівки залишити свої домівки й виїхати до Чехії. Також є розповіді про побут, звичаї, самобутні традиції малинівських чехів.

Над написанням книжки працювали люди на волонтерських засадах. Ідею і концепцію подала моя донька Наталія, котра на той час обіймала посаду сільського голови. Працювали наполегливо й творчо всі гуртом, особливо члени товариства. Істотну допомогу надали педагоги місцевої школи. Профінансували видання наші давні друзі й партнери з міністерства закордонних справ Чеської Республіки. А першими читачами книжки стали одні з найстаріших і шанованих членів товариства, котрі також брали участь у її написанні, — Ніна Копецька та Ганна Вискочил. Ці жінки — справжні берегині чеських традицій на Малинщині.

Сподіваємося, що видання потрапить на полиці бібліотек громади, в школу. Ним цікавляться наші земляки з різних куточків Малинщини, малинчани, котрі проживають у Чехії. А значить, ми спільно зробили корисну та гарну справу.

Житомирська область.

Фото автора.