Проте після тривалих святкових канікул, поєднаних з карантинними обмеженнями, позаминулого понеділка, нарешті, стали до роботи.

Упродовж усього згаданого періоду, попри декларовану турботу, виписану навіть у урядових документах, більшість представників малого та середнього бізнесу, які орендували торгові точки в торгових центрах, змушені були бути зачинені. Одні недоотримали прибутки, другі позбулися засобів до існування, треті, хоч як це не сумно, втратили бізнес.

За даними дослідження, проведеного українським представництвом мережі консалтингових компаній NAI Ukraine, у період січневого локдауна 2021-го переважно діяли домовленості, аналогічні весняним. Орендарям ТРЦ, чиї магазини довелося повністю закрити, були поставлені умови щодо оплати бодай експлуатаційних витрат, а це приблизно  5—10 доларів за квадратний метр орендованої площі.

Це було необхідною умовою, оскільки власники торгових об’єктів повинні були продовжувати підтримувати їхнє функціонування й обслуговування, щоб вони були повністю готові відкритися після закінчення карантинних обмежень. Водночас орендні ставки впали на 30—50% для деяких товарних категорій. Наприклад, найбільші знижки отримали кафе, ресторани й оператори розважального сегмента. Така ситуація виправдана, адже ці галузі постраждали найбільше, розповіла керівник відділу консалтингу NAI Ukraine Марина Гуревич.

Хай би там що, а життя почало налагоджуватися.

На думку фахівців, ТРЦ залишаються рушійною силою і найбільшою платформою для розвитку роздрібної торгівлі, орієнтованої на масового покупця. Пропонуючи споживачеві зручні закупи «все в одному місці», розважальну складову, спілкування та інші варіанти дозвілля. Тому, так чи інакше, малому бізнесу доведеться знаходити компромісні рішення для прийняття викликів сучасності та ефективного розвитку в майбутньому.
Карантинні обмеження, сподіваємося, колись та закінчаться!

Утім, це буде колись. А тим часом, за інформацією прес-служби Національного банку України, в державі продовжує зростати рівень безробіття працездатного населення. І в цьому, звісно ж, звинувачують прихід пандемії коронавірусної інфекції.

Так, днями НБУ оприлюднено актуальні дані про рівень безробіття в Україні. За четвертий квартал минулого року його рівень досяг десяти відсотків. За весь попередній рік рівень безробіття в країні зупинився на позначці в 9,5%. Це на 0,1% більше, ніж було зафіксовано в 2019-му.

Зростання безробіття експерти безпосередньо пов’язують з приходом глобальної пандемії коронавірусної інфекції й викликаною нею економічною кризою, що торкнулася майже всіх аспектів життя громадян. Багато людей втратили роботу, насамперед через те, що наймачі почали зазнавати труднощів із своєчасною оплатою праці.

При цьому, за даними Нацбанку України, цьогоріч очікуються зміни, і рівень безробіття сягне 8,8%.

Фахівці стверджують, що, як і в минулому році, найважче буде знайти роботу громадянам від сорока до шіст-десяти років. Попри те, що загалом рівень безробіття знизиться, багато українців усе ще ризикуватимуть втратити роботу.

Тепер про зарплату. Держстат України вже надав дані про середню зарплату в державі за минулий рік. Вона була зафіксована на позначці в 11 591 грн. Порівняно з 2019-м маємо помітне зростання на 10,4%. Найбільше отримують жителі Києва, зарплата яких у середньому становить 17 086 грн. Найгірші зарплатні показники в Чернівецькій області, де середня зарплата — 9 166 грн.

Середня номінальна заробітна плата в грудні 2020 року порівняно з листопадом збільшилася на 18,3% і становила 14 179 грн, що у 2,8 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (5 000 грн).

Реальна заробітна плата порівняно з листопадом збільшилася на 17,2%, а відносно грудня 2019 року — на 10,1%.

Найвищу зарплату в грудні отримували у сфері фінансової та страхової діяльності (22 843 грн), найнижчу — працівники, задіяні в організації харчування та тимчасового розміщення (6 838 грн).

Інформація від Державної служби зайнятості. Станом на 1 січня цього року на обліку було зареєстровано 459 тисяч безробітних громадян. При цьому серед безробітних жінки становлять 56%, чоловіки — 44%. Диплом про вищу освіту мають сорок дев’ять відсотків претендентів на роботу, тридцять чотири відсотки закінчили професійно-технічний навчальний заклад, за спиною в сімнадцяти відсотків — загальноосвітня школа.

І насамкінець. Кількість грошових переказів в Україну з-за кордону зростає три роки поспіль. У минулому році обсяг таких переказів становив 12,121 млрд доларів, що на 1,7% (200 млн) більше, ніж роком раніше. Про це повідомляється на сайті Національного банку.

Так, за грудень минулого року обсяг переказів становив 1,129 млрд доларів — на 38 млн доларів більше, ніж роком раніше.

За даними НБУ, за неформальними каналами за рік в Україні було переведено 4,714 млрд доларів, що на 1,167 млрд доларів менше, ніж роком раніше (5 881 млн доларів).

Підсумовував Віктор БОНДАР.