За його словами, вже найближчими тижнями Україна отримає вакцину компанії Pfizer/ BioNTech. «Це 117 тисяч доз вакцини в межах програми COVAX, які будуть використані насамперед для лікарів, котрі перебувають на передовій боротьби з коронавірусом. Ми маємо захистити їх у першу чергу, адже саме лікарі найбільше ризикують захворіти на COVID-19», — сказав глава уряду, запевнивши, що вакцини від Pfizer/ BioNTech — це лише старт, а в лютому — на початку березня очікуються значно більші поставки.

Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає виплату 20-відсоткової надбавки медикам, котрі працюють у школах. Це рішення пов’язано з несприятливими умовами їхньої роботи та підвищеного ризику для здоров’я у період пандемії коронавірусу. «Уже з 1 січня вони отримають в середньому майже на  тисячу гривень більше, залежно від тарифного розряду. Надбавка діятиме до скасування карантину», — повідомив прем’єр.

Також із 1 січня 2021 року уряд підвищив розмір надбавки на догляд за особами з інвалідністю з дитинства та дітьми з інвалідністю (зокрема, для І групи — із 75 до 150 відсотків прожиткового мінімуму та для ІІ групи — із 50 до 100 відсотків).

Підтримавши законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення засад створення та функціонування індустріальних парків, уряд розраховує вдихнути в їх діяльність нове життя. Загалом на кінець 2020 року в Україні було зареєстровано 45 індустріальних парків, проте нині в 16 із них наявні підстави для їх ліквідації. «На жаль, в Україні індустріальні парки були неефективними та не виконували ту роль, яку від них очікували. Хоча майже в усіх країнах нашого регіону цей інструмент ефективно працює. Тому уряд хоче вдихнути в українські індустріальні парки нове життя», — сказав прем’єр, додавши, що цим законопроектом, зокрема, унормовується питання надання їм підтримки із місцевих бюджетів, з Державного фонду ре-гіонального розвитку або в межах цільової субвенції, врегульовуються проблеми, які виникають під час приєднання індустріальних парків до електричних та інженерних мереж. «Розвиток індустріальних парків дасть можливість створювати тисячі робочих місць, сприятиме розвитку нашої промисловості та залученню іноземних інвестицій», — зазначив Д. Шмигаль.

Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо позбавлення Кабінету Міністрів України невластивих повноважень) передбачається зняти з уряду повноваження з розгляду відомчих, операційних та технічних питань. Загалом до компетенції інших державних органів пропонується передати 55 повноважень.

Метою ще одного підтриманого урядом законопроекту — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань державного фінансового контролю в Україні — є створення умов для належної ревізії компаній, в яких державі належить понад 50 відсотків акцій. Однією з причин підготовки цього законопроекту стали проблеми, з якими зіштовхуються працівники Держаудитслужби під час спроб перевірити фінансову діяльність таких компаній. Наприклад, деякими підприємствами групи «Нафтогаз України» було відмовлено у проведенні ревізії з мотивів їх непідконтрольності органам державного фінконтролю. А тим часом, за інформацією Держаудитслужби, під час попередньої перевірки «Укргазвидобування» виявлено фінансових порушень на 1,9 мільярда гривень, а в  «Укрнафті» — на 3,8 мільярда гривень.