Надати допомогу пацієнту з гострим інфарктом міокарда за лічені хвилини тепер тут — аж ніяк не фантастика. Саме так діють фахівці КНП «Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги», які цілодобово приймають пацієнтів із багатьох районів Донеччини.

У Національній службі здоров’я України зазначають, що колектив закладу підтвердив уміння успішно працювати в нових умовах медичної реформи, проводячи операції на серці та судинах жителям не тільки Маріуполя, а й усієї Донецької області.

Зцілення починається з приймального відділення

— Лікарню відкрили у 1972-му, — розповідає Сергій Орлеанський. — Багато років надавали ургентну (урологічну, хірургічну, травматологічну, кардіологічну) допомогу. На жаль, за десятиліття роботи матеріальна база вичерпала свій ресурс, і лише в останні роки, за підтримки керівника Маріуполя Вадима Бойченка, у закладі почалося кардинальне оновлення.

Щодо назви «Лікарня швидкої медичної допомоги», то вона походить від станції швидкої допомоги, яка багато років працювала при медичному закладі. У 2013—2015 роках ця лікарня була військовим госпіталем. Тут надавали допомогу військовим і цивільним, прооперували три з половиною тисячі осіб із вогнепальними пораненнями. І хоча сьогодні медичний заклад переважно працює як кардіологічний центр, назва лишилася. І Сергій

Орлеанський підтверджує: вона є правильною, оскільки в разі інфаркту допомога справді має бути якнайшвидшою.
З 2014 року, після окупації Донецька, в області виникла гостра потреба у потужному кардіологічному центрі. Отже, було вирішено створити такий центр на базі лікарні швидкої медичної допомоги. Тут зробили ремонт, закупили сучасне обладнання — ангіограф, монітори та багато іншого, і тепер лікарня стала єдиним закладом на півдні Донеччини з надання сучасної допомоги хворим із гострим інфарктом міокарда.

У медичному закладі є палати інтенсивної терапії, кардіореанімація. Працює бригада інтервенційних кардіологів, які можуть виконувати ендоваскулярні втручання на коронарних артеріях.

— Коли до нас привозять людину з інфарктом, то лікувати її починають ще в приймальному відділенні. Не пізніш як за 20—30 хвилин ми «відкриваємо» закупорену артерію в операційній, і пацієнт виживає, — зазначає Сергій Орлеанський. — У закладі функціонує система телеметрії: лікарі з машини швидкої допомоги надсилають нам повідомлення (зокрема кардіограму) про стан хворого. Черговий лікар оцінює цей стан, і на момент приїзду машини він уже готовий діяти.

Ми багато попрацювали в останні роки — оновили обладнання, запровадили сучасні протоколи лікування тощо, тому були готові підписати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо лікування гострого інфаркту міокарда.

— Із яких районів і населених пунктів до лікарні привозять пацієнтів? Чи відбувається їх лікування за кошти бюджету?

— З гострими інфарктами міокарда пацієнтів привозять з усієї південної частини Донеччини — Вугледара, Волновахи, Нікольського району тощо. Лікування повністю проводиться за бюджетні кошти, які отримуємо від НСЗУ.

Із середини 2020-го пакет із надання допомоги під час гострого інфаркту міокарда став вагомішим. Із квітня це було 16 тисяч гривень, а з липня 2020 року — 30 тисяч. Ми вже почали закуповувати витратні матеріали за кошти бюджету.

Отже, це дуже правильна ідея — надавати допомогу людям у тяжких випадках безплатно. Нині держава забезпечує лікування хворих з інфарктами, інсультами, допомогу під час пологів та в інших екстрених ситуаціях. Це надзвичайно важливо, адже раніше, якщо хтось тяжко хворів, — це означало величезні фінансові проблеми для родини.

На часі — «перша лінія» протидії пандемії

Пандемія COVID-19 багато в чому змінила весь ритм роботи Маріупольської міської лікарні швидкої допомоги.

— Звісно, сьогодні на першій «лінії оборони» щодо пандемії перебуває інфекційне відділення. Пацієнтів із коронавірусом приймаємо з середини березня 2020 року, — зазначає Сергій Орлеанський. — До кожного ліжка підведено кисень, є апарати штучної вентиляції легень, дефібрилятори.

— Яких змін зазнала робота відділення після початку пандемії?

— До пандемії у лікарні діяло відділення з надання допомоги хворим із повітряно-крапельною інфекцією. Ми мали запас захисних костюмів, масок, дезінфекційних засобів. Звісно, цього всього потрібно було більше. Ми вдячні за допомогу міській раді, адже вона створила резервний фонд і виділила кошти на закупівлю всіх витратних матеріалів та захисних костюмів. До речі, з перших днів пандемії з міського бюджету виділено також кошти на доплати інфекціоністам. Нині співробітники отримують до зарплати додатково три оклади.

Медичні працівники дуже відповідально ставляться до своєї роботи та власного захисту — за перші півроку роботи жоден із них не хворів на коронавірус.

Резерв ліків постійно оновлюємо, всі пацієнти лікуються безплатно й отримують повний обсяг допомоги згідно з протоколами лікування.

— Яке обладнання придбали для інфекційного відділення?

— У перші дні епідемії за рахунок благодійних фондів закуплено апарати ШВЛ, бокси для транспортування, тест-системи. Нам допомагало дуже багато людей та організацій — привозили маски, комбінезони, засоби дезінфекції.

Нині закупівля всього потрібного відбувається за кошти державного бюджету.

— Для того, щоб працювати на сучасному обладнанні і за новими протоколами, потрібна висока кваліфікація. Як забезпечується підвищення професійного рівня медичних працівників?

— В інфекційному відділенні досвідчена завідувачка — Олена Шаповал. Вона працювала на посаді міського інфекціоніста, має досвід роботи з особливо небезпечними інфекціями. Олена Олегівна постійно підвищує кваліфікацію, навчається на дистанційних курсах. Це дуже грамотний фахівець. Вона ставить найвищу планку для всіх лікарів у відділенні.

Що із реформою «вторинки»?

— Пане Сергію, Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги має свою унікальну історію. А що змінилося в закладі за рік-два? Як відбувається реформа «вторинки»?

— Так, наш заклад і наші лікарі справді варті поваги. Лікарня швидкої медичної допомоги сьогодні — передовий заклад із сучасним ремонтом, новим обладнанням.

— Скільки договорів підписано КНП «Маріупольська міська лікарня швидкої допомоги» з Національною службою здоров’я України? Якими є ці пакети?

— Ми підписали п’ять пакетів. Окрім допомоги із лікування інфаркту міокарда, це — хірургічна, терапевтична, амбулаторна допомога та «коронавірусний пакет». Усі вони дуже важливі і для лікарні, і для пацієнтів. Звичайно, в умовах протидії коронавірусу у пріоритеті — інфекційне відділення.

— А як справи на інших напрямах? Які фахівці прийшли до лікарні?

— До того, як ми почали практикувати стентування, летальність у разі інфарктів була досить високою — майже 15 відсотків. Сьогодні вона знизилася більш як удвічі.

Останнім часом до нас приходить дедалі більше молоді. У вересні, наприклад, приїхали три інтерни з Краматорська. Вони хочуть пройти стажування в лікарні і лишитися у нас на роботу. Двоє прагнуть стати кардіологами, один — кардіохірургом. Це багато про що говорить. Молодь розуміє, що робота в лікарні швидкої медичної допомоги дає достойні перспективи професійного розвитку.

Окрім того, стрімко розвивається наше місто. За останні роки у Маріуполі відбулися разючі зміни в організації транспорту, медицини, освіти, будівництва. Погляньте, як змінилися наші парки та площі! Зелень, фонтани, місця для активного відпочинку. Не дивно, що дедалі більше молодих людей лишаються тут жити, знаходять роботу, створюють родини.

— А тепер про перспективи лікарні. Якою ви хочете, щоб вона стала?

— Ми визначили, що працюватимемо в кардіо-судинному напрямі, лікуватимемо ішемічні хвороби серця, судинні захворювання кінцівок тощо.

Прагнемо також розвивати кардіохірургічний напрям. Для цього потрібно, зокрема, напрацювати досвід із стентування, виростити молодих фахівців.

Плануємо розвивати й інші напрями кардіології. Наприклад, аритмологію, лікувати миготливу аритмію. Людей, які потребують допомоги, дуже багато (на диспансерному обліку в нас перебувають 300 тисяч пацієнтів).

Сподіваємося, що будуть створені й нові пакети послуг і що дедалі більше людей отримуватимуть медичну допомогу безплатно. Звісно, це залежить від рівня економіки країни та відрахувань до бюджету. Маємо надію на хороше майбутнє нашої лікарні, медицини і всієї країни.

Хочу також попросити читачів звертатися до лікарів вчасно. Не чекайте, доки все стане погано, звертайтеся по допомогу. Здоров’я вам!

Публікується за сприяння Національної служби здоров’я України.

Фото надано Національною службою здоров’я України.