Представники ЗМІ, зокрема, запитували, чи пов’язана заборона каналів із переговорами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з представником Держдепу США Ентоні Блінкеном, хто був основним доповідачем на РНБО і чи надав голова СБУ Іван Баканов докази фінансування тероризму. Цікавилися й тим, чому ж глава парламенту утримався від підписання відповідного рішення.

Коментувати розмову Дмитра Кулеби та Ентоні Блінкена Дмитро Разумков відмовився, оскільки не був присутнім на цій зустрічі. А з приводу решти питань надав такий коментар: «Вважав, вважаю і буду вважати, що ми вже не перший рік живемо в країні, де йде війна. Війна гібридна та інформаційна. Боротися із цими викликами треба, і ми маємо різні служби, які за це безпосередньо відповідають. Такої позиції я дотримуюся сьогодні, як і сім років тому. Але якщо йдеться про санкції, то їх можна запроваджувати стосовно тих, кого ми не можемо покарати тут. Це іноземні держави, іноземні суб’єкти господарювання, які перебувають поза межами можливостей українських правоохоронних органів та органів, що відповідають за національну безпеку, і не можуть постати перед українським судом. Усі добре знають, що кожен, хто фінансує тероризм, допомагає так званим «ДНР», «ЛНР» або помічений у співпраці з країною-агресором, повинен нести відповідальність згідно з чинним законодавством. У нас у багатьох законах закладено саме це. І можливостей сьогодні достатньо».

«Якщо йдеться про тероризм і ці люди перебувають на території нашої держави, якщо є інформація, що вони допомагають фінансово або хоч як-небудь «ЛНР», «ДНР» або країні-агресору, то має бути термінова інформація на Генерального прокурора, подання, підозра і, на підставі чинного законодавства, український суд у рамках верховенства права має ухвалити відповідне рішення і винести суворе покарання, — продовжив Д. Разумков. — Дотримуюся принципу: закон повинен бути один для всіх. Я це пропагую в стінах Верховної Ради щодо себе і моїх колег». Резюмуючи сказане, глава законодавчого органу влади наголосив: «Якщо людина винна у фінансуванні тероризму, то йдеться не про санкції, а про кримінальну відповідальність».

Дмитро Разумков також поінформував, що рішення РНБО про закриття телеканалів ухвалювалося не під час очного засідання, а шляхом письмового опитування. «Додаткової інформації від представників спеціальних служб не було у тому пакеті документів, який був наданий на ознайомлення мені особисто, — сказав він. — На жаль, інформації від голови СБУ я також не чув. Обговорення в класичному розумінні цього слова як такого і не було». «Вітчизняне законодавство має достатньо механізмів для того, щоб закрити канали, помічені у співпраці з країною-агресором, — зауважив очільник парламенту. — У нас є ліцензії, які видаються державою і можуть бути відкликані державою. Але моя позиція залишається незмінною: до всіх каналів мають бути єдині умови та підходи». Водночас він висловив переконання: якщо представники СБУ мають інформацію про фінансування тероризму, то вона має бути у відкритому режимі. Мовляв, суспільство і журналісти мають розуміти, хоча б про який базовий фактаж ідеться, а вже наступним кроком має стати реакція правоохоронних органів.

Відповідаючи на запитання, Дмитро Разумков наголосив, що залишається членом команди Президента і продовжує працювати. «Я — державний службовець, Голова Верховної Ради і дію винятково в межах закону», — зауважив він. А також додав: «Попри напруження в суспільстві та ЗМІ парламент продовжує працювати, всі виконують свої функції, за що й отримують гроші від платників податків. Народні депутати висловлюють свою позицію і голосують. Сподіваюся, парламент і надалі залишатиметься таким органом, який виконує свої функції». Водночас він спростував інформацію про можливе закриття якихось інших каналів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.