На знімку: на презентації проекту — голови ОДА та міста Андрій Бойчук і Руслан Марцінків (у центрі).

В Івано-Франківському вищому професійно-технічному училищі № 21 презентували результати впровадження двох проектів. Завдяки першому тут обладнали навчально-практичний центр зварювальних технологій, який відповідає сучасним вимогам і стандартам. Тут встановлено високотехнологічне обладнання, на якому учні здобуватимуть практичні навички. За іншим проектом, українсько-румунським, закуплено 11 одиниць обладнання для механічного оброблення металу, а також оснащення та інструменти.

«Активно працюємо над модернізацією закладу, щоб іти в ногу з часом та готувати фахових робітників, — розповів директор ВПУ № 21 Михайло Баб’як. — На створення навчально-практичного центру надійшло 2,42 млн грн державних коштів, 774 тис. грн виділили з міського бюджету, ще 240 тис. грн — власні надходження. Їх заробили наші учні під час практики та виробничого навчання. Тепер мають змогу працювати на сучасному обладнанні.

А це 15 робочих місць. Є верстат плазмового різання. За другим проектом ми закупили токарні верстати та інше металообробне обладнання на майже мільйон гривень. Така база допоможе учням краще опанувати спеціальності та адаптуватися до вимог виробництва, влитися в трудові колективи».

Директор училища зазначив, що в закладі працюють також над упровадженням німецько-українського проекту «Партнерство у сфері професійної освіти в Україні», що його втілює Освітній центр Баварської економіки (BBW).

Завдяки цьому майстри і викладачі стажуватимуться і навчатимуться на сучасному обладнанні вітчизняних підприємств та Німеччини. Окрім того, очікують і додаткових вкладень у модернізацію матеріально-технічної бази ВПУ № 21.

Присутній на презентації проектів голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук зазначив, що отриманню державного фінансування ВПУ № 21 передував конкурсний відбір. Заклад довів свою готовність до відкриття на своїй базі потужного навчального осередку.

За останні чотири роки на Івано-Франківщині створено дев’ять центрів за сімома напрямами, на які з держбюджету надійшло майже 10,5 млн грн. Наступний проект — відкриття у Коломиї схожого навчально-практичного центру для кухарів та офіціантів.

«Співпраця держави й міста важлива, — відзначив присутній на презентації міський голова Руслан Марцінків. — Навчально-практичний центр зварювальних технологій постав у рамках державного проекту СТЕМ-освіти для професійно-технічних закладів. Майстерні працюватимуть для профтехосвіти як кузня кадрів для підприємств. Тут, приміром, виготовлятимуть дорожні знаки. Важливо поєднувати теорію і практику, щоб випускники отримали добру базу».

На заході побувало багато гостей, зокрема колишній багатолітній директор ВПУ № 21 Василь Микитюк, представники підприємств, колеги з інших закладів профтехосвіти міста та регіону, котрі відзначили значний поступ закладу в підготовці висококваліфікованих виробничих кадрів. І саме таких нині вкрай потребує економіка.

Довідково

ВПУ № 21 із 2003 року — єдине в області училище з підготовки молодших бакалаврів за спеціальністю «Зварювальне виробництво». У 2011-му заклад включений до переліку п’яти базових щодо впровадження до навчально-виробничого процесу державного стандарту з професії «Зварник». Із 2018 року вона входить до переліку професій загальнодержавного значення.

Івано-Франківська область.

Фото автора.