Вона просить визнати окремі положення чотирьох законів, що стосуються медичної реформи, такими, що не відповідають Конституції України. Зокрема через те, що громадянам не забезпечено можливості отримувати належну медичну допомогу, а в бюджеті не передбачено необхідної кількості коштів, що в сукупності призводить до «звуження програми медичних гарантій», а відтак обмежує право на охорону здоров’я. Саме про це Людмила Денісова розповіла в етері парламентського телеканалу «Рада».

«Деякі положення чотирьох законів, які регулюють надання медичних послуг і забезпечують право людини на медичну допомогу згідно з Конституцією, не відповідають цій Конституції», — заявила Л. Денісова.

Ідеться про такі чотири Закони України — «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» та

«Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII.

Уповноважений зазначила, що 31 млн громадян України підписали декларації із сімейним лікарем, що свідчить про те, що 25% українців не підписали таких декларацій і не мають ані сімейного лікаря, ані терапевта, ані педіатра, якщо це стосується дітей.

Чому не підписали? «Маю приклад свого представника, яка через ковід пішла, щоб усе-таки підписати декларацію за місцем реєстрації, де вона живе. Але не змогла цього зробити, тому що всі сімейні лікарі, які були в цьому закладі, мали по 3 000 пацієнтів. А максимальна кількість пацієнтів для сімейних лікарів — це 1 800, терапевтів — 2 000, педіатрів — 900, а, наприклад, у селі Лимани Вітовського району Миколаївської області з лікарем-терапевтом укладено 3 695 декларацій за норми у 2 000. Я можу перелічити велику кількість населених пунктів, де кількість підписаних декларацій значно перевищує встановлену норму, тому що іншого лікаря немає. Отже, перше — людині не забезпечена можливість отримати медичну допомогу через недостатню кількість лікарів», — пояснила Людмила Денісова.

Омбудсман також вказала, що ще однією причиною відповідного Конституційного подання став брак бюджетних коштів, через що громадяни не можуть отримати належну медичну послугу.

Вона також зазначила, що негативним наслідком стало те, що скорочується кількість медичних закладів та лікарів. Зокрема, за даними Центру медичної статистики МОЗ України, з 2010-го по 2019 рік загальна кількість закладів охорони здоров’я зменшилася з 2 703 до 1 640, кількість лікарів також зменшилась на 20%.

«Коли ви побачите статистику Центру зайнятості, то у 2020 році було заплановано масове вивільнення із системи охорони здоров’я 73 тисяч лікарів. Це на 25 тисяч більше, ніж у 2019-му. У нас відбувається ліквідація не лише первинної ланки медицини, а й на вторинному рівні: закриваються туберкульозні диспансери, важливо, щоб не відбувалося скорочення, тому що є величезне збільшення захворюваності на туберкульоз. Медична реформа відбувається разом з реформою децентралізації та адміністративно-територіального устрою. Було 490 районів, стало 136. Це призводить до того, що лікарні ліквідовують. Тому оскаржується не вся медична реформа, а лише в частині звуження прав», — наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Вл. інф.