Серед найактуальніших питань переговорів було запровадження санкцій проти окремих засобів масової інформації.

«Хочу відзначити роботу Служби безпеки України саме в боротьбі з небезпекою російської агресії в інформпросторі. Санкції проти засобів масової інформації — це завжди складне рішення для будь-якої влади, крім авторитарної. Це рішення не є емоційним, воно визрівало й готувалося вже тривалий час на основі інформації багатьох українських державних органів. Це в жодному разі не наступ на свободу слова, це обґрунтоване рішення для захисту національної безпеки», — наголосив Володимир Зеленський.

Було акцентовано, що телеканали, стосовно яких запроваджено санкції, тривалий час активно використовувалися для дезінформаційних кампаній в Україні, спрямованих на підрив реформ, курсу нашої держави на європейську та євроатлантичну інтеграцію та просування гібридного впливу держави-агресора на політичні процеси в нашій країні.

Президент України наголосив, що свободі слова в нашій державі нічого не загрожує. «В Україні чи не найбільша в регіоні концентрація вільних мовників та медіа», — зауважив Володимир Зеленський і додав, що українська влада діятиме виключно за законом.

До речі, раніше посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонз прокоментувала запровадження санкцій проти телеканалів, які пов’язують Віктором Медведчуком. «Я вітаю рішучі дії Президента Зеленського щодо боротьби з дезінформацією, яка завдає реальної шкоди Україні. Я також вітаю його запевнення у необхідності захисту свободи та плюралізму медіа», — написала Сіммонз у Твіттері.

Підтримала таку позицію і Канада. «Виклики, з якими стикається Україна в цій гібридній війні, були їй нав’язані. Ми підтримуємо застосування Україною легальних механізмів для збереження суверенітету, зберігаючи свободу преси», — йдеться у повідомленні Посольства Канади в Україні.

Водночас, окрім запровадження санкцій проти телеканалів, пов’язаних з російською пропагандою, особлива увага під час зустрічі Президента з послами «Великої сімки» була приділена судовій реформі та врегулюванню ситуації, що склалася у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України. Глава держави поінформував про подальші кроки щодо реформування судової гілки влади та підготовку Стратегії розвитку судової системи на 2021—2025 роки.

Глава держави також представив ключові здобутки України у впровадженні реформ. Зокрема, відзначив важливу роль закону про реформування СБУ, який став реальним кроком уперед на шляху до впровадження стандартів ЄС і НАТО. Реформа СБУ також створює передумови для подальшого прогресу в напрямку лібералізації економіки та полегшення ведення бізнесу в Україні, наголосив він.

Під час зустрічі відбувся і обмін думками щодо безпекової ситуації на Донбасі та перебігу переговорів стосовно мирного врегулювання, інформує прес-служба глави держави.