Він відкинув будь-які припущення з приводу того, що монобільшість готується до розколу.

«Про дострокові вибори вперше я почув десь через два місяці після того, як Верховна Рада дев’ятого скликання почала працювати, — зауважив парламентарій. — Справді, Олександр Дубінський був виключений із фракції.

Відповідне подання було зачитано під час засідання Верховної Ради. Залишили лави «Слуги народу» і ще декілька депутатів. Але фракція все ще налічує понад 240 народних депутатів. Цього більш ніж достатньо для ствердження, що в стінах парламенту існує коаліція. Доказом ефективності її роботи є прийнятий бюджет. Думаю, що така ситуація плюс-мінус зберігатиметься і надалі. Нині не бачу підстав для переформатування коаліції. До будь-якого процесу в рамках чинного законодавчого, процесу в рамках Регламенту ставлюся нормально. А чи є в цьому необхідність? Точно ні».

Водночас глава законодавчого органу влади заперечив, що може контролювати народних депутатів. Мовляв, це самостійні люди. Однак усе-таки зауважив: «Думаю, багато колег дослухаються до моєї позиції, бо і я орієнтуюся на багатьох своїх колег. Упевнений, що це правильно і нормально. Саме цим і характеризується командна робота».

Дмитро Разумков не підтвердив припущення про те, що нині він готується до створення власної політичної сили. «Будь-який процес, наприклад, крайні місцеві вибори, забирає багато часу, — сказав він. — Я не брав у них участі. Якщо хочеш якісно виконувати свою роботу, ти повинен чітко виставляти пріоритети, розуміти, яким часом та ресурсом можеш оперувати. Сьогодні майже весь вільний і робочий час займає моя робота на посаді Голови Верховної Ради. Попереду немає жодних виборів, тому говорити про мої власні амбіції трохи зарано».

Голова Верховної Ради прокоментував також і ухвалення резонансного закону про референдум. «Звісно, можна навести багато негативних прикладів, пов’язаних із проведенням референдумів, — зауважив він, — але можна згадати і Швейцарію, де постійно відбуваються референдуми. Це правильний інструмент. До речі, завдяки референдуму нині ми з вами живемо в незалежній державі. Але, як будь-який інструмент, він може допомагати розвиватися або ж і шкодити. Головне, щоб він був у правильних руках». Дмитро Разумков підкреслив, що закон про референдум був однією із позицій, відображених у передвиборних програмах і «Слуги народу», і Президента, й інших політичних сил, які нині представлені в парламенті. «З приводу аспектів цього документа багато нюансів, — сказав він. — Із чимось можна погоджуватися, а проти чогось виступати. Але сама ідея — правильна. Механізм народовладдя — правильний. У нас розумний народ, який свого часу зумів обрати незалежність держави, тому говорити про те, що люди мають помилятися під час виявлення своєї волі, несправедливо».

У прямому ефірі Дмитро Разумков прокоментував ситуацію, пов’язану із вакцинацією. «Будь-яка влада завжди несе відповідальність за те, що відбувається в країні, — зазначив він. — Якщо говорити про Верховну Раду, то навіть не монобільшість несе відповідальність, а всі народні депутати. Людям байдуже, в опозиції ти чи ні. В їхньому розумінні ми всі — влада. З приводу вакцинації: те, що залежало від нас, ми виконали. Не можу сказати, що на всі сто відсотків, але те, що просив уряд, ми робили. Верховна Рада створила так званий ковідний фонд і внесла зміни до бюджету. Минулого тижня проголосували за спеціальною процедурою за закон про вакцини і дали можливість привозити справді якісні препарати на нашу територію. Ми не виконали весь перелік питань, бо завжди можна було зробити більше. Але все-таки свою роботу ми виконуємо». Об’єднуючись навколо завдань, які належало вирішити, парламент, як і завжди в кризовій ситуації, демонстрував стабільність та державницький підхід, наголосив Дмитро Разумков.