Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (на знімку).

За його словами, 26 євроінтеграційних законопроектів готові до першого читання, три законопроекти — до другого читання, вісім потребують доопрацювання та один знято з розгляду.

«Верховна Рада України має намір розглянути в першому читанні такі законопроекти: «Про залізничний транспорт України» (реєстр. № 1196-1), «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів» (реєстр. № 1193-1), «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» (реєстр. № 4167) та низку інших. До другого читання готові законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)» (реєстр. № 0931), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (реєстр. № 2351) і «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» (реєстр. № 3318)», — розповів Руслан Стефанчук.

Перший заступник глави парламенту також нагадав, що Верховна Рада, починаючи з вересня 2020 року, прийняла низку важливих для євроінте-грації законопроектів.

«Це законопроект «Про електронні комунікації» (реєстр. № 3014), спрямований на розвиток мереж та послуг електронних комунікацій, розвиток ринку електронних комунікацій та ефективної конкуренції, забезпечення доступності мереж і послуг електронних комунікацій для кінцевих користувачів. Також ми ухвалили законопроекти «Про внутрішній водний транспорт» (реєстр. № 1182-1-д), «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» (реєстр. № 3648), «Про розвідку» (реєстр. № 2412-д) та «Про Бюро економічної безпеки України» (№ 3087-д). Останній підтримали народні депутати України цього тижня, виконавши обіцянку Президента України позбавити Службу безпеки непритаманної їй функції розслідування економічних злочинів.

Також народні депутати підтримали законопроект «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу в сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро)» (№ 0063)», — підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Крім того, як зазначив політик, парламент підтримав розроблений спільно з Офісом Президента та Кабінетом Міністрів План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік. Він передбачає розгляд цілої низки законопроектів у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції.

«До Плану ввійшли такі євроінтеграційні законопроекти: «Про захист послуг, що базуються або складаються з умовного доступу», «Про приведення деяких законів України у відповідність до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», «Про розкриття інформації філіями іноземних компаній», «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди Ради Європи про створення групи зі співробітництва в боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду)», «Про об’єкти підвищеної небезпеки» та інші», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук нагадав про ініціативу у Верховній Раді визначати так звані «дні Європейського Союзу».

«На основі цього плану ми маємо сформувати щотижневий план розгляду Верховною Радою України євроінтеграційних законопроектів. Голосування за ці законопроекти відбуватиметься в так звані «дні Європейського Союзу», які ми запропонували запровадити в парламенті України», — наголосив політик.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Скріншот відео.