У МВС повідомили, що у цій резонансній справі призначено експертизи, які повинні встановити причини загоряння. Слідством розглядаються кілька версій пожежі, серед яких можливі порушення пожежної безпеки, техніки безпеки при роботі з устаткуванням, а також несправність медобладнання. Не виключається й версія підпалу, констатують у відомстві. Прокуратура почала затримання.

Загиблі перебували в палаті під апаратом ШВЛ, від якого одержували кисень. Головлікар медзакладу Володимир Шинкаренко зазначає, що апарат, який загорівся, виробництва фірми «Гамільтон» завезли в лікарню рік-два тому: «Устаткування відправили на перевірку». Судмедекспертизами встановлено, що смерть людей настала від шоку, викликаного термічними опіками полум’ям. Ще двоє потерпілих з опіками й отруєнням продуктами

горіння доставлені в лікарні.
Під час слідства також буде дано оцінку діяльності органів, уповноважених на здійснення контролю в сфері безпеки виробництва. Як заявив начальник управління цивільного захисту ГУ ДСНС у Запорізькій області Олексій Дунаєв, наслідки пожежі могли би бути іншими, якби в приміщенні працювала сигналізація. Торік фахівці ДСНС провели перевірку пожежної безпеки будівлі й за підсумками підготували розпорядження, у якому, серед іншого, рекомендували встановити систему сигналізації. Але адміністрація лікарні цю проблему не розв’язала. Тепер безпекою запорізьких медзакладів спільно займатимуться облрада й облдержадміністрація. Про це повідомила голова Запорізької облради Олена Жук.

Є ймовірність, що винною можуть спробувати зробити загиблу молоду лікарку Ольгу Гливу.

«Сьогодні реанімацію для «ковідних» пацієнтів пристосовують у різних приміщеннях. Вони мають бути спеціальними, з гарною вентиляцією, з усіма необхідними протипожежними системами, з кисневими точками, підведеними з вулиці. Але ми про це можемо тільки мріяти. Багато запитань до головлікаря. Простіше зробити винною загиблу лікарку, що, мовляв, вона щось не те відкрутила, і це призвело до трагедії. Подивимося, чим закінчиться розслідування», — розмірковує лікар із Запоріжжя Сергій Баранник.

Офіційно

Обласна прокуратура вже затримала посадовця, відповідального за техногенний і протипожежний стан ОІКЛ. Відкрито кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки й порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, яке спричинило загибель людей.

Фото Національної поліції України.