Богдана Чорненька за роботою. 

Починають із капусти, адже ця рослина вирізняється серед інших овочів морозостійкістю. Її можна переносити до відкритого ґрунту на початку квітня.

У господарстві мешканки села Городниця Городенківського району Богдани Чорненької теплиці вже підготовлені, а в парниках навіть зійшла капуста. Висіяли ранні сорти білоголової ще в перших числах лютого.

«Ми не робимо штучного утеплення парників, а використовуємо природне, від свинячого та коров’ячого гною, — розповідає Богдана. — На один парник треба його 15 тачок, купуємо в сусідньому селі Поточище, де в місцевому господарстві є потужна тваринницька ферма. За навантажений «КамАЗ» треба заплатити півтори тисячі гривень. Наступного року то буде добрий перегній, основа для сіяння. А торішній якраз даємо шаром під насіння. При закладанні практикуємо також використання касет, щоб кожна насінина дала результат. Можна й стрічками — наклеювати насіння для кращого ефекту, бо купуємо дороговартісне, зате якісне, голландське. Зверху рясно поливаємо, накриваємо плівкою, агроволокном. На четвертий день уже є перші листочки».

Як виросте чотири листочки, розсаду пікують-закладають у такі ж само парники, але з відстанню між рослинами 7 см. Підживлюють, як підросте до 10 см — розсада готова для висаджування у відкритий ґрунт. Доводиться обробляти від шкідників, якщо не захистити — мушка може знищити серединку рослини, і врожаю не буде. Через небезпеку враження хворобами господарі ретельно підходять до вибору субстрату. Ще восени парники і теплиці знезаражують, вносять вапно тощо.

Подружжя Чорненьких разом із сином та невісткою реалізують розсаду здебільшого в Івано-Франківську — мають свої торгові точки. А головне — авторитет, гуртових покупців. Це важливо, бо під час карантину торік навесні ринки були закриті, то з різних сіл заготівельники приїжджали до Городниці й брали в них рослини на замовлення.

Це ж стосується й інших сортів капусти. Богдана каже, що починають висівати до парників ранню цвітну, потім — середню і пізню. Так само й білоголову. Хоча її пізні сорти можна закладати прямо в полі спеціальними сівалками.

Споживачі тепер вибагливі. Білоголова капуста поступається червоноголовій та савойській, броколі. Тож родина Чорненьких, як і їхні односельці, швидко реагує на ринок і вирощує розсаду й цих овочів. Попит зростає. Однак квашена не поступається в популярності, то й на білокачанну пізню, з городу, мають збут.

«Живемо не лише капустою. От-от закладемо до теплиць редиску і ранню картоплю. Вирощуємо розсаду перців, баклажанів та помідорів, квітів. На них попит також чималий», — підсумовує Богдана Чорненька.

Городниця відвіку славилася городництвом. Адже тут особливий клімат. Пагорби Дністровського каньйону добре захищають село у видолинку від вітрів. Тож теплиці тут виблискують на сонці від ранньої весни до осені та стали наче візитною карткою населеного пункту. А ще чорнобривці, сальвія та інші квіти, що займають цілі плантації: не всю цю барвисту розсаду вдається реалізувати. Що, зрештою, є надзвичайною окрасою цього не тільки сільськогосподарського, а й курортного краю.

Близькість Дністра також має свої переваги, бо поруч є життєдайна вода. Господарі дедалі частіше застосовують автоматизовані системи крапельного зрошування. Тож городництво тут має перспективи.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.