Про це повідомляють експерти Продовольчої і сільськогосподарської ООН (ФАО).

Найбільше подорожчали зернові — на 7,1%. Цьому сприяло насамперед різке підвищення цін на кукурудзу — вони зросли на 11,2%.

Тенденція пояснюється подальшим скороченням пропозиції на тлі масштабних закупівель із боку Китаю й зниження обсягів виробництва і запасів у США, а також тимчасовим припиненням ліцензій на експорт кукурудзи в Аргентині.

Як передає Служба новин ООН, ціни на пшеницю підскочили на 6,8% під впливом зростання світового попиту й прогнозованого скорочення обсягів продажів з боку Російської Федерації, де з березня 2021 року мито на експорт цієї культури збільшиться вдвічі.

У ФАО також інформують про збільшення вартості цукру — на 8,1% — на тлі високого імпортного попиту й побоювань, пов’язаних зі скороченням пропозиції в Європейському Союзі, Росії й Таїланді та посушливою погодою в Південній Америці.

Тим часом

Продукція АПК у структурі зовнішньої торгівлі України торік становила 45% (у 2019-му сягала 44%, 2018-му — 39%). Основою аграрного експорту залишаються соняшникова олія, кукурудза та пшениця. Серед найбільших країн-імпортерів — Китай, Індія, Нідерланди, Єгипет і Туреччина.

Водночас, повідомляє Мінекономіки, частка аграрної продукції в імпорті за рік зросла до 12% (у 2019-му була 9,5%, у 2018-му — 8,9%). Передусім за рахунок завезення із-за кордону значних обсягів мороженої риби та цитрусових.