Як твердять експерти, в проекті доповіді з цього питання містяться і позитивні сигнали для Києва, і критика.

Як підсумував документ, що його сьогодні аналізуватимуть в Європарламенті, дипломат Костянтин Єлісєєв, «серед головних очікувань наших партнерів від України — забезпечення верховенства права і зміцнення інституційної спроможності, боротьба з корупцією, відданість пришвидшеному руху шляхом реформ, а не відкату чи згортання, передусім у сфері правосуддя».

Нагадаємо, Угода про асоціацію — це визначальний документ для відносин між Україною та Європейським Союзом. Він включає, зокрема, перелік необхідних політичних та економічних реформ для зближення з ЄС. Відмова ухвалити цю угоду 2013 року стала спусковим механізмом для початку Революції Гідності. Зрештою, 16 вересня 2014-го Верховна Рада і Європарламент синхронно затвердили цей документ. 1 вересня 2017 року він набув чинності в повному обсязі. Утім, за період з 2014-го до 2021 року змінилися і Україна, і ситуація в Європі. Тому вже на саміті Україна — ЄС у жовтні 2020 року було домовлено про відновлення угоди. В листі, якого надіслали за підсумком саміту глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і глава Європейської Ради Шарль Мішель Президенту України Володимирові Зеленському, вказується, що 2021-го розпочнеться всеосяжний перегляд Угоди про асоціацію України та Євросоюзу.

Не виключено, що така робота почнеться уже завтра, 11 лютого, у Брюсселі під час сьомого засідання Ради асоціації Україна — Європейський Союз. Очікується, що нашу делегацію очолюватиме Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, сторону Європейського Союзу — високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики, віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель. У засіданні також запланована участь комісара ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Олівера Варгеї.

У Представництві України в ЄС прогнозують, що на засіданні розглянуть подальше просування з питань цифрової економіки, зелений курс, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (ACAA) і визначать конкретні часові терміни проведення першого засідання кібердіалогу Україна — ЄС у 2021 році.

У рамках засідання сторони також обговорять прогрес імплементації Угоди про асоціацію, реалізацію широкого порядку денного реформ в Україні й визначать спільні кроки, спрямовані на подальший розвиток політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

Окрему увагу буде приділено протидії триваючій збройній агресії Росії, а також безпековій та гуманітарній ситуації, передусім у контексті пандемії COVID-19, на тимчасово окупованих територіях у Криму та на сході України.