Болгарська газета «Труд» повідомила, що податкова служба країни — Національне агентство з доходів (НАП) — виставила на аукціон земельні ділянки, офіси, квартири й сімейні готелі, розташовані поблизу моря.

Наприклад, НАП пропонує майже за безцінь купити 14 квартир у будинках готельного типу в приморському містечку Бяла, площа яких варіюється від 50 до 83 квадратних метрів. Зазначається, що їх загальна вартість лише 202,5 тисячі левів (приблизно 101 тисяча євро). За ці гроші в Софії можна купити лише одну квартиру. 
Чому так дешево?

НАП намагається вже втретє продати нерухомість боржників, але покупців на неї не знаходиться. Приміром, у Бургасі виставили на продаж піано-бар площею в 252 квадратні метри й готові продати його з частиною будівлі, в якій він розміщений, усього за 215 тисяч левів (107 тисяч євро). Колишні господарі не впоралися з борговими зобов’язаннями через пандемією. І ця обставина одразу відлякує потенційних покупців... У Болгарії побутує думка — купувати не варто, новим власникам це не принесе щастя. 

Усі сподівання на закордонних покупців, головними з яких раніше вважалися громадяни Росії, України та Казахстану. Але наприкінці минулого й початку цього року болгарські брокери відзначили нову тенденцію — росіяни, які купили  об’єкти нерухомості на чорноморському узбережжі, почали масово розпродавати її. І не тільки через коронавірус, а переважно з економічних причин. Багато хто так і не зміг торік приїхати на море й відпочити у своїх квартирах, але повинен був оплачувати рахунки за охорону, прибирання прилеглих територій тощо...

Ось до таких квартир, які не було віднято у власників за борги, у болгар з’явився певний інтерес. Мер міста Поморіє Іван Алексієв зазначив, що більше п’яти тисяч квартир у місті належать громадянам Росії. Більшість зараз намагається їх позбутися, і важливо, що «до купівлі почали проявляти інтерес болгари». На думку брокерів, така зацікавленість до нерухомості на морі в болгар виникла через острах, що після приєднання країни до Єврозони національна валюта лев знеціниться. І краще зараз вкласти вільні кошти в нерухомість, яка тільки зросте в ціні, а тим більше та, яка поруч із морем. Брокери зазначили, що зараз 80 відсотків угод на придбання квартир, кафе укладаються із використанням іпотечних кредитів.