Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв (на знімку) узяв участь у роботі міжнародного круглого столу «Світові практики захисту інформаційного простору держави від інформаційної агресії». На заході в Укрінформі обговорювали рішення РНБО про запровадження санкцій проти Тараса Козака, народного депутата з фракції «Опозиційна платформа — За життя» й соратника проросійського політика народного депутата Віктора Медведчука і восьми юридичних осіб, ухвалене відповідно до статті 5 Закону України «Про санкції», постанови Верховної Ради № 2589-VIII від 4 жовтня 2018 року та пропозицій СБУ. Ці санкції передбачають блокування телеканалів «112 Україна», ZiK і NewsOne. Станом на 3 лютого їх мовлення припинено.

Телеканали у своїй заяві розкритикували санкції і назвали їх «політичною розправою над неугодними ЗМІ».

Микита Потураєв наголосив, що було накопичено достатньо фактів для того, щоб до депутата Тараса Козака і каналів, формальним власником яких він є, був застосований закон про санкції.

«Я маю всі підстави казати, виходячи з того, що я знав ще як член Тимчасової слідчої комісії, що на сьогодні було накопичено достатньо фактів для того, щоб був застосований саме закон про санкції. Я сподіваюся, що також компетентні органи доведуть хоча б декілька із тих справ уже до судового розгляду. Хоча знову-таки судовий розгляд — це процес, який, на мій погляд, у цьому випадку не пов’язаний з діяльністю каналів. Хоча, можливо, там будуть розглядатися питання знову-таки набуття власності та/або фінансування діяльності цих телеканалів», — сказав голова комітету.

Він повідомив, що у 2019 році у Верховній Раді була створена Тимчасова слідча комісія, яка вивчала питання зміни власників цих каналів, їх фінансування та спрямування інформаційної політики. Ще раніше — 4 жовтня 2018 року — Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії каналів «112 Україна» і NewsOne. Постанові передувала петиція про припинення діяльності цих ЗМІ, зареєстрована на сайті Верховної Ради 20 вересня.

«Я й досі пов’язаний декількома підписками про нерозголошення того, що нам повідомляли представники СБУ, Національної поліції та Генеральної прокуратури під час роботи цієї слідчої комісії. Можу тільки сказати, що навіть попри наш статус вони не змогли нам надати повного доступу до інформації слідства саме через те, що вона була захищена таємницею слідства. Можу тільки сказати, що справ стосовно діяльності афілійованих з паном Козаком компаній було декілька, і не лише про торгівлю вугіллям з ОРДЛО там ішлося», — підкреслив Микита Потураєв.

Він також додав, що «так склалося, що ці канали входили в групу компаній, афілійованих із паном Козаком,

до якого в компетентних органів є питання з точки зору дотримання законодавства, зокрема антитерористичного».

На думку парламентарія, важливим кроком у справі захисту національного інформаційного простору від інформаційної агресії може стати ухвалення закону про медіа, в якому виписано алгоритм дій щодо пропаганди в ЗМІ.

«Питання захисту українського медійного простору рішення РНБО, на жаль, не вирішує комплексно. Воно почасти вирішує це тільки частково. І саме тому нам слід продовжити говорити про захист українського медійного простору від дезінформації, від інформаційних атак, від фейкових операцій маніпулятивних. І, звичайно, що одним із кроків на шляху такого комплексного владнання цих проблем, забезпечення надійного інформаційного захисту держави буде і, я сподіваюся, стане прийняття законопроекту «Про медіа», який підготовлений і, власне, певні деталі якого ми зараз доопрацьовуємо», — наголосив голова комітету.

Він додав, що питання маніпуляцій суспільною думку мають бути прописані в окремому законі — про протидію дезінформації.

Голова комітету також наголосив, що ці закони повинні бути чіткими, мати прозорі критерії і захищати український інформаційний простір, не порушуючи свободи слова. Він підкреслив, що Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики виступає проти ініціативи закривати канали через відповідне подання СБУ.

Скріншот відео зі сторінки Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики у Фейсбуці.