У регіонах проходить активне обговорення підсумків підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сферах централізованого постачання теплової енергії та гарячою водою між центральними органами влади, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і міськими головами.

«Підписання меморандуму — це якісний прорив і політична декларація, яка дає змогу говорити, що нині відносини між центральною владою та місцевим самоврядуванням перейшли в конструктивне русло, і подальші питання, пов’язані з теплопостачанням, будуть вирішуватися кардинально — у співпраці із центральними органами влади», — заявив член президії АМУ, міський голова Дніпра Борис Філатов.

За його словами, спільна робота триватиме. Очікується створення відповідної робочої групи, яка займатиметься питаннями теплопостачання, ціноутворення на газ, а також постачання електроенергії.

«Міста як великі споживачі електроенергії повинні мати право купувати її на вільному ринку. За його словами, також розглядатиметься питання про передачу містам внутрішньобудинкових мереж», — зазначив Борис Філатов.

Міський голова Синельникового Дмитро Зражевський наголосив, що підписання документа є кроком до врегулювання проблеми тарифної політики в нашій державі: «Від жителів нашого міста хочу сказати: усі ми підтримуємо ініціативу Президента, Кабміну».

Громади вважають слушним, що підприємствам теплопостачання дадуть відстрочку оплати за газ і відшкодують різницю між ринковою ціною блакитного палива й ціною в тарифах за тепло.

«Уряд гарантує, що фінансування компенсацій не ляже на плечі місцевого самоврядування. Раніше була така практика: якщо вводилися якісь пільги, то відшкодування за них покладалося на міста. Цього разу такого не буде. Тому ми вітаємо меморандум», — сказав міський голова Підгородного Андрій Горб.

Перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Орлов підкреслив, що в холоди мешканці багатоповерхівок будуть із водою й теплом у домівках. При цьому — не одержать додаткового «удару» по кишенях», — зазначив Володимир Орлов: «Серед домовленостей, закріплених меморандумом, — безперебійне постачання тепла у будинки до кінця опалювального сезону. Водночас вартість послуги не зміниться».

Лідери міст Запорізької області — Запоріжжя, Енергодара, Мелітополя, Бердянська й інших — також приєдналися до Меморандуму.

«Міські голови відстояли на центральному рівні питання про тарифоутворення на тепло та гарячу воду. Серед головних домовленостей — до кінця цього опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення підвищуватися не будуть. Можемо говорити про єднання влади всіх рівнів для захисту населення від зростання тарифів у цей непростий час», — вважає міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.

«Як Мелітопольський міський голова, я дуже задоволений тим, що звернення мелітопольців, а також жителів інших міст щодо зниження тарифів на газ і опалення для населення Президентом України було почуте, і от маємо результат», — сказав Іван Федоров.

А міський голова Енергодара Дмитро Орлов заявив, що підписання Меморандуму дає українцям гарантії, що тарифи на гарячу воду й тепло в цьому опалювальному сезоні не підвищуватимуться: «В умовах складної економічної ситуації в країні, пов’язаної з пандемією коронавірусу, такий крок стане істотною підтримкою для наших жителів і дасть можливість забезпечити безперебійне та стабільне проходження опалювального сезону».

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух також наголошує на гарантії теплих домівок цією зими для жителів регіону: «Підприємства теплопостачання зможуть безперебійно одержувати газ протягом усього опалювального сезону. Для них передбачені відстрочка оплати та компенсації різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах на тепло. Уряд же, зі свого боку, гарантує, що ці компенсації не ляжуть на плечі органів місцевого самоврядування».