Учасники заходу мали можливість заслухати віце-прем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

«Ми поставили собі за мету протягом трьох років зробити нашу країну найзручнішою в світі з точки зору послуг для людей та бізнесу, — наголосив урядовець. — На наші амбітні плани, скажімо так, накинувся коронавірус та всі ті зміни, які ми, разом із вами, відчули. Але якщо поглянути на трансформацію споживацької поведінки, то це навіть сприяло цифровізації нашої держави». Для того, щоб закріпити цю тезу, віце-прем’єр-міністр оперував статистикою. Більш як 10 мільйонів українців нині вже користуються додатком «Дія». Під час коронавірусу в п’ять разів збільшилася кількість користувачів електронними послугами. Запущено також портал «Дія. Цифрова освіта», що дало змогу навчити понад півмільйона людей базової цифрової грамотності. Нині таке навчання запроваджено в кожній бібліотеці.

Протягом півроку 1,8 мільйона українців вперше підключилися до 4G, продовжив М. Федоров. Ще 5,5 мільйона перейшли на цей формат зв’язку із 3G. Представник Кабміну також повідомив, що нині у Верховній Раді зареєстровано так званий законопроект «Дія. Сіті», який стосується податкового правового режиму. Тепер це питання дискутується на експертному рівні. «Упевнений, що ми знайдемо ідеальну конструкцію для того, щоб зробити рух у цьому напрямку», — зауважив урядовець. «Реально, протягом цього року зроблено дуже багато, — продовжив він. — І був попит на таку роботу. Ми поза планами запустили додаток «Вдома» для того, щоб моніторити процес самоізоляції та допомагати уряду розуміти, скільки людей проходить цю процедуру». Також поза планом, за словами М. Федорова, запускався унікальний проект, який дозволив підприємцям та співробітникам отримати компенсацію у розмірі вісім тисяч гривень «у два кліки». Систему створено так, каже чиновник, що вона сама розуміє, якщо ви підпадаєте під певні критерії. Цим напрацюванням ми готові ділитися зі світовою спільнотою і вона в цьому зацікавлена, зауважив віце-прем’єр-міністр.

Перераховуючи здобутки Міністерства цифрової трансформації, очільник цієї структури звернув увагу на запуск перших у світі електронних паспортів та ефективність програми «Є-Малятко», послугами якої скористалися понад 40 тисяч родин. «Одним словом, минулий рік був продуктивним, — зауважив М. Федоров. — А цей рік обіцяє бути ще продуктивнішим». «Ми бачимо, як змінюється споживацька культура і розуміємо, що в суспільства буде ще більший попит на державні послуги, — сказав він. — Тому вже в квітні будемо запускати очікувану послугу «Зміна місця реєстрації». Найбільше людей стоять у чергах в ЦНАП для того, щоб отримати саме її».

Водночас М. Федоров повідомив, що з 1 вересня в нашій країні має запрацювати режим Paper Less, за якого держава не зможе вимагати від громадянина жодного паперового документа, якщо необхідна інформація міститься в реєстрах.