Міністр охорони здоров’я Максим Степанов констатує: захворюваність реально знизилася, і це результат карантинних обмежень. При цьому чиновник ремствує на те, що люди не бажають зараз робити тест на COVID-19, хоча коло пацієнтів, яким він належить безплатно, максимально розширено.

«Потужності системи з тестування зараз становлять 75 тис. ПЛР-тестів. Хочу нагадати: на початку було 200 тестів на день. Це результат 10-місячного забігу. Ми розраховували, що зможемо робити не менш як 30 тис. експрес-тестів на день. Закупили понад 6 млн штук. Але щоб робити тести, треба, щоб люди приходили, а також злагоджено працювали лікарі», — сказав міністр в одному зі своїх інтерв’ю.

За його словами, сьогодні приводом для того, щоб зробити безплатний тест (по країні функціонує 2373 пункти тестування) є будь-яке респіраторне захворювання, навіть без температури, а також контакт із «ковідним» хворим.

Днями міжнародні організації оприлюднили проміжний прогноз поширення вакцин від COVID-19 з ініціативи COVAX. Згідно із планом, у першому півріччі Україна одержить 117 тисяч доз вакцини Pfizer і більш як 2 млн доз AstraZeneca. Попередньо МОЗ позначив старт вакцинації українців з 15 лютого.

За прогнозами Міністерства охорони здоров’я, мобільні бригади та медики зможуть робити до п’яти мільйонів щеплень на місяць. А за потреби їх кількість можна збільшити до семи мільйонів щомісяця. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, на першому етапі передбачається задіяти 375 мобільних бригад. Надалі їхню кількість планується збільшити до 600.

Зі свого боку в. о. глави Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін у телеефірі заявив, що співгромадяни навряд чи зможуть вибирати вид вакцини під час масової держвакцинації від COVID-19. «Бо залежно від того, яка вакцина коли приходить у країну, формується перелік групи ризику, яка буде вакцинуватися на так званій платформі. Платформа — це використання одного вакцинного інструмента або однієї вакцини шляхом використання єдиного підходу, тобто або мобільна бригада, або стаціонарний пункт щеплення... Ті групи, які підпадуть під AstraZeneca, вакцинуватимуться тільки нею», — пояснив він.

Виступаючи на Всеукраїнському форумі «Україна 30 Коронавірус: виклики та відповіді»,  Кузін повідомив, що, незважаючи на впевненість влади в старті вакцинації в «районі 15 лютого або пізніше», списки людей на щеплення ще повністю не готові.

«Зараз триває верифікація списків. Сподіваємося, наступного тижня вона буде завершена остаточно по всіх областях України. Цей процес переважно фокусується на кількості вакцин, які надійдуть у межах першої хвилі COVAX, це 117 000 доз — тобто це 58 000 людей, які будуть вакциновані передусім», — сказав він.