Ракетний удар із великокаліберних систем залпового вогню «Смерч», розташованих на тимчасово окупованій території, був спрямований на Краматорський аеродром і густонаселені райони міста. Внаслідок обстрілу загинули 17 осіб, зокрема дев’ять військових ЗСУ, 64 особи дістали поранення. Серед них п’ятеро дітей. Було пошкоджено 41 будівлю.

Тоді Кремль використав понад двісті тисяч мешканців міста як живу мішень для своїх воєнних та політичних ігрищ. І все заради того, щоб збільшити тиск на українську сторону під час саміту «нормандської четвірки» в Мінську, який розпочався наступного дня.

Ушануванню жертв обстрілу був присвячений пам’ятний захід, що відбувся у Краматорську за участю представників влади, військових, місцевих жителів, активістів громадських об’єднань (на знімку). Командувач ОС генерал-лейтенант Володимир Кравченко у своєму виступі зазначив, що ця трагічна дата слугує черговим доказом того, що ворог здатен принести в жертву мирне населення, як робив це неодноразово починаючи з 2014 року.

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко висловив особливу подяку військовим, які продовжують боронити українців від таких страшних трагедій. «Нехай спочинуть із миром безвинно вбиті. І нехай причетні до цього воєнного злочину будуть покарані», — наголосив він.

Присутні вшанували жертв обстрілу хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятних знаків. Військовий капелан відправив літургію за загиблими.

***

Пам’ять Євгена Юханова, який трагічно загинув 10 лютого 2015 року в оточеному російсько-терористичними військами Дебальцевому, вшанували поліцейські області.

У селищі Мангуш, на місці, де поховали героя, зібралися службовці ГУ Нацполіції Донеччини на чолі з генералом поліції 3-го рангу Миколою Семенишиним, бойові побратими та близькі загиблого.

Учасники пам’ятного заходу згадували, що начальник Дебальцевського міськвідділу міліції 38-літній Євген Юханов узимку 2015-го врятував десятки людей та організував роботу правоохоронців в умовах повного оточення міста. Він безстрашно працював на лінії вогню, розбирав завали будинків, вивозив із зони обстрілу місцевих мешканців, привозив продукти та боровся з мародерством.

Євген Юханов героїчно загинув під час наступу російських окупантів від куль, які влучили в серце. Без батька залишилися двоє дітей, без чоловіка — дружина. Бойові товариші, з якими ніс службу правоохоронець, втратили вірного друга та наставника.

Указом Президента України Євгена Юханова нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Правоохоронці Донеччини разом із рідними Євгена Юханова хвилиною мовчання вшанували пам’ять героя та поклали квіти до його могили.

Фото прес-центру штабу Об’єднаних сил.