Поліську ТЕС побудувала група компаній «Укртепло» на території колишнього заводу «Приладобудівник». Нова теплоелектростанція забезпечуватиме безперебійну подачу електроенергії в період пікових навантажень і зможе щороку відпускати в енергомережу понад 40 млн кВт/год. електроенергії. В об’єкт інвестували понад 10 млн євро.

Працює новозбудована ТЕС на біомасі — залишках деревини від деревообробної промисловості і санітарного очищення лісів та енергетичній вербі, плантації якої вирощують поруч зі станцією. Така культура швидко росте і має високу теплотворність. Оскільки під час зростання насадження енергетичної верби поглинають вуглекислий газ і виробляють кисень, це біопаливо є екологічно нейтральним і не впливає на баланс викидів вуглекислого газу в атмосферу. Крім того, впроваджені на Поліській ТЕС сучасні технології спалювання дають змогу зменшити викиди окислів азоту, пилу та золи.

Як зауважив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко, новозбудована ТЕС щороку сплачуватиме до місцевих бюджетів майже 20 млн грн податків. Відкриття станції створило 50 робочих місць безпосередньо на об’єкті та ще 200-300 місць у сфері заготівлі і доставки трісок.

Засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн переконаний у необхідності відходити від імпорту енергоносіїв і будувати нову децентралізовану енергетичну інфраструктуру з максимальним використанням відновлюваних джерел. «У нас є величезний ресурс — біогаз, біомаса, інші види енергії, потрібен лише поштовх і ефективна державна політика, щоб уже завтра у нас була зовсім інша енергетика», — зазначив він під час офіційної презентації Поліської ТЕС.

Фото з сайту Овруцької міської ради.