Нещодавно пілотними учасниками цього діалогу й інформаційного обміну стали депутати Бердичівської міської ради.

Вітаючи учасників «першого уроку», виконавча директорка регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська (на знімку) зауважила, що територіальні громади мають юридично однакові повноваження і можливості для їх реалізації, для свого розвитку, але «юридично» — не тотожно «реально».

«Це як у школі: всі в першому класі мають однакові можливості для навчання, але до випуску доходять із різними здобутками. Саме тому дуже важливо одразу, з початку своєї діяльності в громаді, спробувати означити для себе місію: чого я хочу досягти для своєї громади та що я для цього маю робити», — продовжила Тетяна Кухарська.

Також виконавча директорка Житомирського РВ АМУ окреслила мету навчальних заходів: допомогти всім причетним до здійснення самоврядування в нових територіальних громадах подолати труднощі становлення, розібратися у своїх повноваженнях, правах та обов’язках, щоб виконувати свою роботу якісно і результативно на благо громад.

До речі, «депутатські навчання» плануються з урахуванням побажань самої місцевої влади: тематика варіюється, навчання проходить у формі інформобміну, співпраці, генерування ідей і включає незаплановані виступи з обговоренням ініціатив та викликів.

Навички правильного визначення мети та місії, формування і затвердження цільових програм та місцевого бюджету, поняття стратегічних та проектних компетентностей — на цьому у своєму виступі перед депутатами Бердичівської міської ради закцентував увагу й консультант із бюджетних питань АМУ Сергій Гаращук, котрий працює в межах проекту USAID «ПУЛЬС» у Житомирській області.

Житомирська область.

Фото зі сторінки Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України у Фейсбуці.