Домовлено, що Київ продовжить політику наближення до європейських стандартів у всіх галузях у рамках виконання положень цього документа.

«Наш особливий інтерес стосується оновлення додатків до Угоди, передусім у частині торгівлі, цифровізації економіки, зеленого курсу, укладення «промислового безвізу», інтеграції в енергетичний ринок ЄС та взаємодії у сфері транспорту. Розраховуємо на відданість ЄС щодо реалізації цілей Угоди, найбільш амбітною з яких є поступова інтеграція України до ринків ЄС», — наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі.

Представники Європейського Союзу зі свого боку підтвердили готовність допомогти Україні отримати ранній доступ до вакцин та підтримати кампанію з вакцинації.

Як зауважив Денис Шмигаль, Євросоюз ще раз заявив про свою непохитну підтримку і відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України, а також засудив дії Російської Федерації щодо порушення територіальної цілісності України. Також політика Європейського Союзу щодо невизнання анексії Криму залишається незмінною, інформує прес-служба Кабміну.

Під час зустрічі представники ЄС та України домовилися розпочати консультації щодо подальшого перегляду лібералізації торгівлі товарами. Сторони привітали запуск попередньої оціночної місії щодо готовності України до Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції («промисловий безвіз») та сподіваються отримати її рекомендації якнайшвидше.

Також було наголошено на важливості подальшої роботи над інтеграцією енергетичної системи України до європейської та на продовженні реформи в енергетичному секторі.

Члени нашої делегації акцентували на тому, що Україна й надалі проводитиме імплементацію законодавчих ініціатив, які стосуються Європейського зеленого курсу. Крім того, будуть продовжені спільні проекти у сферах енергоефективності, трансформації вугільних регіонів та боротьби зі змінами клімату.

Д. Шмигаль у свою чергу зауважив, що співпраця між Україною та ЄС продовжиться у галузі наукових досліджень, освітніх проектів, міграційної політики, кібербезпеки, цифровізації та інших сферах.

«Ефективна імплементація Угоди про асоціацію залишатиметься ключовим пріоритетом реформаторських зусиль української влади та моїм особистим пріоритетом як глави уряду», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Довідка

Угода про асоціацію — це визначальний документ для відносин між Україною та Європейським Союзом. Він включає, зокрема, перелік необхідних політичних та економічних реформ для зближення з ЄС. Відмова ухвалити цю угоду 2013-го стала спусковим механізмом для початку Революції Гідності. Зрештою, 16 вересня 2014 року Верховна Рада і Європарламент синхронно затвердили цей документ. 1 вересня 2017 року він набув чинності в повному обсязі. Втім, за період з 2014-го до 2021-го змінилися і Україна, і ситуація в Європі. Тому вже на саміті Україна — ЄС у жовтні 2020 року було домовлено про відновлення угоди. В листі, якого надіслали за підсумком саміту глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської Ради Шарль Мішель Президенту України Володимирові Зеленському, вказується, що 2021 року розпочнеться всеосяжний перегляд Угоди про асоціацію України та Євросоюзу.